een beautybehandeling van een krediet klant Arrow

Bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen, Qredits helpt je op weg

Een bedrijf overnemen

Je wil een bestaand bedrijf overnemen. Een bedrijf dat je interessant vindt, waar je zelf een tijd hebt gewerkt. Of dat een type product heeft dat je erbij wilt doen. Een mooie stap, maar ook een spannende. Want er komt veel bij kijken! Qredits helpt je op weg met krediet, coaching en hulp bij het financiële plan. 

Ondernemen begint bij Qredits!

  • Voordelen van een bedrijfsovername
  • Tips bij een bedrijfsovername
  • Bedrijfsovername financieren

Voordelen bedrijfsovername

Een bedrijf overnemen kan een slimme zet zijn. Zo kun je snel een markt betreden, omdat het bedrijf dat je overneemt daar al klanten, leveranciers, een netwerk en reputatie heeft. Ook kan het een strategische zet zijn vanuit jouw bedrijfsdoelen. Of bijvoorbeeld om concurrentie te verminderen. Genoeg redenen! Maar denk goed na over deze stap. Er zitten namelijk ook risico’s aan.  

Verdiep je goed in het bedrijf 

Het overnemen van een bedrijf is een grote stap en investering. Je wil er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Daarom is het belangrijk dat je goed weet wat je koopt. Denk aan hoe het bedrijf draait en de prestaties (omzet/winst). Maar ook de potentie, zoals de klantenportefeuille, bezittingen en personeel. Dit proces kost veel tijd en het is belangrijk dat je je goed laat adviseren door een onafhankelijk financieel adviseur. 

Krediet voor jouw bedrijfsovername

Qredits helpt je met krediet om de overname te realiseren. Voordat je krediet aanvraagt is het belangrijk dat je een goed ondernemingsplan en financieel plan hebt voor het bedrijf dat je overneemt. Een adviseur van Qredits denkt goed met je mee en geeft advies.  

Het financieren van de overname

Naast weten wat je koopt moet je nadenken over de prijs. Wat is de overnameprijs? Is die reëel en kun je dat ook terugverdienen? Je betaalt bij een overname niet alleen voor de machines en inventaris, maar vaak wordt er ook goodwill gevraagd. Het klantbestand en de potentiële waarde van het bedrijf. Hier zijn allerlei berekeningswijze voor. Onderzoek goed of deze goodwill realistisch is. Ook hierbij is het verstandig om je te laten adviseren door een financieel adviseur.  

Tips bij het overnemen van een bedrijf:

  • Laat je adviseren door een onafhankelijke financieel adviseur. Dit is iemand die niet betrokken is bij de verkopende partij. En geen financieel belang heeft bij het advies dat hij of zij aan je geeft.  
  • Kijk goed naar hoe hecht bestaande klanten zijn met de oude baas. Blijven deze klanten straks ook echt bij jou komen of verlies je ze?  
  • Bespreek de rol van de oud-eigenaar. Blijft die financieel betrokken, houdt hij/zij een rol? Dit van tevoren goed afstemmen voorkomt onenigheid na de overname.  
  • Als er sprake is van een huurcontract. Bekijk het contract, looptijd en voorwaarden. Dit neem je namelijk ook over.  
  • Neem de tijd. Een bedrijfsovername kost tijd. Zo is het belangrijk dat je alle aspecten van een bedrijf goed onderzoekt. En er komen vaak emoties kijken bij een overname, zeker in het MKB.  

Ondernemen begint bij Qredits

In een coachtraject kan Qredits helpen met het schrijven van je ondernemingsplan. Je kunt een ondernemersplan of financieel plan maken met templates. En we helpen met de financiering van de bedrijfsovername. In de vorm van Microkrediet of MKB-krediet. We denken altijd mee in het belang van jouw bedrijf.  

Wij helpen je op weg

Qredits helpt met krediet, coaching en training
Adviesgesprek over bedrijfsovername

Vragen of hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Wij helpen je! Chat met ons of neem contact met ons op. 

Wat klanten zeggen