man kijkt aandachtig naar een kunstwerk Arrow

Een financieel plan als voorbeeld voor jou

Zo moet jouw financieel plan eruit zien

Een financieel plan

Eén van de belangrijke onderdelen van een goed ondernemingsplan is het financieel plan. Hierin bekijk je jouw financiële situatie en maak je een begroting voor je bedrijf. Denk aan hoeveel (eigen) geld je nodig hebt voor jouw onderneming. Ook bepaal je of de start van je bedrijf mogelijk is. 

Als ondernemer heb je een financieel plan nodig. Het financiële plan gaat over de investeringen, inkomsten en uitgaven van jouw bedrijfsidee. Zo bepaal je ook wat je zelf aan geld inlegt, wat je nodig hebt aan lening om te starten en of je bedrijfsidee realistisch is. Voor jezelf, maar ook voor een kredietverstrekker is dit een belangrijk document.  

Qredits helpt je met een financieel plan. Je vindt hieronder sjablonen en voorbeelden die je helpen!  

Een goed financieel plan begint bij Qredits! 

Inhoud van een financieel plan

Een financieel plan bestaat uit een beschrijving van je investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en begroting privé-uitgaven. 

  • Exploitatiebegroting
    Een exploitatiebegroting is een winst- en verliesrekening. Hier zie je de minimale benodigde omzet om je kosten te dekken en winst te maken.  
  • Liquiditeitsbegroting
    Je liquiditeitsbegroting is een overzicht van je verwachte uitgaven en inkomsten in een bepaalde periode. Het doel van de liquiditeitsbegroting is om inzicht te krijgen in je financiële middelen. Dit kan per maand, kwartaal of jaar zijn. Je ziet dan welke financiële middelen je nodig hebt, zoals de hoogte van een lening. 

Download onze sjablonen

Eenvoudig sjabloon financieel plan

Globaal financieel overzicht van de eerste 12 maanden van je bedrijf. Speciaal voor starters met eenvoudige bedrijfsprocessen.  
 

Uitgebreid sjabloon financieel plan

Globaal financieel overzicht van de eerste 12 maanden van je bedrijf. Voor uitgebreide bedrijfsprocessen met bijvoorbeeld verschillende productgroepen. 

Template Exploitatiebegroting

Wint- en verliesrekening. Hiermee wordt duidelijk welke omzet je per maand of kwartaal moet halen om de kosten te dekken en winst te maken. Een vast onderdeel van een financieel plan.

Template liquiditeitsbegroting

Ook wel cashflow-forecast genoemd. Hiermee wordt de toekomstige financiële situatie van jouw bedrijf voor een bepaalde periode voorspeld. Een vast onderdeel van een financieel plan. 

Bereken je maandlasten

Als je weet hoeveel geld je nodig hebt voor je bedrijf, kun je jouw maandlasten berekenen met onze Excel rekentool. 

Belangrijke aspecten van een financieel plan op een rijtje

Het helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie. Het stelt je in staat om je uitgaven te beheersen en je cashflow effectief te beheren. 

Het financiële plan geeft inzicht in je financieringsbehoeften. Het laat zien hoeveel kapitaal je nodig hebt om je bedrijf op te starten of te laten groeien. Ook zie je welke financieringsbronnen je kunt inzetten, zoals eigen vermogen, leningen of investeerders. Het helpt je om de juiste financiële strategieën te bepalen en om je bedrijfsdoelen te realiseren. 

Een financieel plan helpt je om te bepalen hoe je je bedrijf winstgevend kunt maken. Door je omzet te voorspellen en je kosten te beheersen, kun je de winst maximaliseren en groei van je bedrijf stimuleren. 

Je evalueert ook potentiële financiële risico's, zoals concurrentie of veranderende regelgeving, en het ontwikkelen van strategieën om deze risico's te beperken. Door proactief risico's aan te pakken, kun je de financiële stabiliteit van je bedrijf beschermen. Dat is slim!

Een financieel plan is een leidraad die je steeds moet bijhouden en bijsturen. Het is belangrijk om regelmatig je financiële prestaties te evalueren en je plan als dat nodig is, aan te passen. Zo blijf je op koers en kun je op tijd inspelen op veranderende omstandigheden. 

Wat klanten zeggen

Vragen of hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Wij helpen je! Chat met ons of neem contact met ons op.