Arrow

Cijfers bewijzen: Qredits is sociaal

Laura Lümker
Geschreven door
Laura Lümker
Data Marketeer
Toegevoegd op
05-06-2018
Gemiddelde leestijd
3 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Sociaal ondernemen
Over Qredits

Sociale impact

Almelo, 5 juni 2018 – Qredits publiceert vandaag haar Sociaal Jaarverslag 2017. De sociale onderneming laat hierin zien wat haar impact is op de maatschappij. Dat Qredits een verschil maakt laten de resultaten zien. Daaruit blijkt dat Qredits onder andere een bijdrage levert aan de economie, de werkgelegenheid en aan de vermindering van uitkeringsgerechtigden.

Qredits heeft een bijzondere positie in de financiële markt. Qredits is geen bank, maar een sociale onderneming zonder winstoogmerk. Ze heeft impact op de maatschappij en dat wordt elk jaar weer opnieuw gemeten bij de klanten. Dit wordt gedaan aan de hand van het Social Economic Performance Indicator (SEPI), ontwikkelt in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek Amsterdam. Daarbij wordt gekeken naar de indicatoren inkomen, bereik, economisch maatschappelijk rendement en maatschappelijk rendement.

Sinds de start van Qredits in 2009 worden er jaarlijks steeds meer kredieten verstrekt. De vermeerdering is zelfs verviervoudigd door de jaren heen. Inmiddels zijn er 12.000 ondernemers gefinancierd en zij hebben weer 20.000 mensen aan een baan geholpen. Daarmee creëert Qredits indirect werkgelegenheid. 21% van de klanten leefde eerst van een uitkering. Na het ontvangen van een krediet is dat aantal gedaald tot 5%, hetgeen betekent dat 16% van deze klanten niet meer leeft van een uitkering. Dit scheelde de overheid zo’n 40 miljoen.

Arrow

Overlevers

De survival-rate van bedrijven die door Qredits zijn gefinancierd is 12% hoger dan de benchmarkt: 86% is na drie jaar nog actief en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dit in vergelijking met het landelijke cijfer, 74%. We geloven erin dat onze persoonlijke benadering en coaching hieraan heeft bijgedragen.

Voor ondernemers

We doen het allemaal voor ondernemers. Voor Youri die op z’n 22e zeker wist dat hij lasser wilde worden, voor Klaartje die haar huis wilde verbouwen tot een dagopvang voor demente ouderen, voor Stanny die na vele ziektes niet thuis wilde zitten op haar 50ste en voor Adrian en Michel die met hun innovatieve verhaal elders geen gehoor kregen. Zij zorgen voor de mooie resultaten in het Sociaal Jaarverslag.

Bekijk het sociaal jaarverslag

Download sociaal jaarverslag

Qredits: meer dan krediet alleen

Naast de kredieten tot € 250.000,- die de sociale onderneming verstrekt, biedt Qredits ook coaching en tools vanuit de Academy. Door de jaren heen is de poule van vrijwillige coaches gegroeid tot maar liefst 600 coaches. Gezamenlijk hebben zij meer dan 4000 coachingstrajecten verzorgd voor ondernemers. Met als doel om ondernemers, Qredits-klant of niet, zo veel mogelijk te ondersteunen bij de opzet en groei van het bedrijf. Want de visie van Qredits is niet om winst te maken, maar om winst te laten maken. Qredits is sociaal.