Arrow

InvestEU: EIF en Qredits sluiten overeenkomst

Laura Lümker
Geschreven door
Laura Lümker
Data Marketeer
Toegevoegd op
16-05-2023
Gemiddelde leestijd
3 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Over Qredits

Garantieovereenkomst

€ 100 miljoen komt vrij voor leningen aan Nederlandse micro-ondernemers  

  1. De toonaangevende Nederlandse instelling voor microfinanciering Qredits gaat minstens € 100 miljoen aan nieuwe leningen verstrekken dankzij een garantie van het Europees Investeringsfonds. 
  2. Naar verwachting 5.000 Nederlandse micro-ondernemingen zullen van deze samenwerking profiteren, vooral jongeren, vrouwelijke ondernemers en migranten. 
  3. De overeenkomst krijgt steun van het InvestEU-programma van de Europese Unie, en een deel van de financiering komt ten goede aan micro-ondernemers op de Nederlandse Antillen. 

Leningen aan micro-ondernemers

De toonaangevende Nederlandse instelling voor microfinanciering Qredits heeft een garantieovereenkomst gesloten met het Europees Investeringsfonds (EIF) waardoor het voor ten minste € 100 miljoen aan leningen kan gaan verstrekken aan Nederlandse micro-ondernemers. De transactie past binnen het beleidsvenster 'sociale investeringen en vaardigheden' van het InvestEU-programma van de Europese Unie en zal naar verwachting zo’n 5.000 ondernemers in Nederland en op de Nederlandse Antillen bereiken. 

De steun van InvestEU voor deze transactie houdt in dat Qredits een garantie krijgt op een portefeuille nieuwe leningen van € 100 miljoen, waarmee het zich kan richten op onvoldoende bediende doelgroepen, zoals jongeren, vrouwelijke ondernemers en ondernemingen van migranten. Hierdoor zullen micro-ondernemers profiteren van leningen met een lagere rente en soepelere onderpandvereisten. Ze kunnen daarnaast gebruik maken van de door Qredits geboden trainingen en coaching. 

Elwin Groenevelt en Nicolas Schmit

Eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten Nicolas Schmit:  'Dankzij deze financiële overeenkomst in het kader van InvestEU zullen zo’n 5.000 ondernemers in Nederland de mogelijkheid krijgen hun ondernemingsplannen te realiseren. Het is vooral gunstig dat de leningen van Qredits gericht zijn op de minder bediende sociale groepen zoals jongeren, vrouwen en mensen met een migratieachtergrond.'

Elwin Groenevelt, CEO van Qredits Microfinanciering Nederland:  'Qredits ondersteunt en versterkt ondernemerschap via leningen, coaching en trainingen. Met instrumenten zoals de garantie van InvestEU kunnen we nog meer startende ondernemers en mkb’ers steunen die elders geen toegang tot financiering zouden hebben. Vooral in deze onzekere tijden zijn we blij dat er steeds meer Europese middelen beschikbaar zijn voor deze cruciale sector van onze economie.' en de essentiële coachingdiensten die Qredits biedt, kan het EIF een belangrijk deel van zijn missie uitvoeren. We kijken ernaar uit deze vruchtbare samenwerking voort te zetten ten behoeve van Nederlandse micro-ondernemingen.' 

Van deze meest recente transactie van het EIF en Qredits is maximaal 8% van de beschikbare financiering bestemd voor kleine ondernemers in Caribisch Nederland. Qredits verwacht ongeveer 5.000 kleine ondernemers te kunnen helpen, uitgaande van een gemiddelde lening van € 20.000 per bediende klant. Alle financieringsbesluiten in het kader van dit programma worden genomen door Qredits.