Arrow

Nieuws: KB-index Q4 2020: Ondernemers Kleinbedrijf hard geraakt door coronacrisis

Ashley Grobben
Geschreven door
Ashley Grobben
Content marketeer
Toegevoegd op
21-01-2021
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Over Qredits
Kleinbedrijf Index

Kleinbedrijf Index

Almelo, 21 januari 2021 - Startende ondernemers en ZZP'ers zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar veel harder geraakt door de coronacrisis dan (gevestigde) ondernemers met personeel. Nu het ondernemersloon in 2020 sterk is gedaald ten opzichte van 2019 zit maar liefst 62% van de kleinbedrijf-ondernemers onder het wettelijk minimumloon. Bijna de helft van hen, namelijk 46%, zit zelfs onder bijstandsniveau, zoals de Kleinbedrijf Index laat zien, een initiatief van kredietverstrekker Qredits in samenwerking met ONL en Hogeschool Utrecht. 

Aanleiding voor de Kleinbedrijf Index is dat er weinig onderzoek wordt gedaan naar kleinbedrijf ondernemers over hun levensvatbaarheid, terwijl ze een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Deze groep vertegenwoordigt 95,5% van alle 1,1 miljoen ondernemers in Nederland. En samen zorgen zij bijna voor een kwart van alle bedrijfswinsten en voor een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. Ook qua productiviteitsgroei passeren de ondernemers met het minste personeel het midden- en grootbedrijf. 

Voor de Kleinbedrijf Index wordt gebruik gemaakt van een panel van 5.000 ondernemers. Bijna 1.250 ondernemers uit dit panel participeerden in het onderzoek afgenomen in december 2020. Dat is een respons van 25%. De resultaten zijn te lezen in de eerste publicatie van de Kleinbedrijf Index. 

Arrow

Toewijding 

De financiële signalen in de Kleinbedrijf Index zijn weinig hoopgevend voor starters en ondernemers zonder personeel, hoewel velen daarvan tegelijkertijd aangeven dat ze alles op alles zetten om uit de crisis te ontsnappen. Kleine ondernemers laten in ieder geval zien dat ze toewijding en inzet tonen om hun activiteiten overeind te houden. Bijna 40% doet dat nu door geld over te hevelen van hun privérekening naar hun zakelijke rekening. 

Vooral horecaondernemers en kleinschalige retailers krijgen het financieel zwaar te verduren, terwijl starters en ondernemers zonder personeel in vrijwel alle sectoren het moeilijk hebben. Bijna de helft van hen heeft een per maand een omzet lager dan 2.500 euro. De verwachting bestaat dat dit nog verder daalt in het eerste kwartaal van 2021.

Digitale innovatie 

Kleinschalige ondernemers staan dus onder zware druk. Wat echter ook uit de Kleinbedrijf Index valt te leren, is dat ze zich zeer actief opstellen: tot 62% van de ondervraagde respondenten ontplooit nieuwe initiatieven om tot betere bedrijfsresultaten te komen. Veelal gaat het daarbij om nieuwe klantenwerving en digitalisering. 

Ook de samenwerking met andere ondernemers scoort hoog. Er wordt veel verwacht van deze inzet, maar veel van deze acties blijken nog geen effect te hebben op de nettomarges bij de betreffende ondernemers. 

Meer ondersteuning nodig 

Hoewel veel ondernemers de nodige initiatieven ondernemen, zijn er vragen of dat zoden aan de dijk zet. Het kan zomaar zijn dat er niet effectief wordt gedigitaliseerd. Om ondernemers goed door de crisis te helpen is meer inkomsten ondersteuning nodig. Dat geldt in het bijzonder voor de zwaar getroffen sectoren als horeca en detailhandel en de starters en ondernemers zonder personeel.