Arrow

Ondernemersschool Qredits hielp Latifa bij opzetten onderneming

Als alleenstaande moeder van vijf, had Latifa flexibiliteit nodig. Ze besloot om haar eigen bedrijfje te starten in het maken van Marokkaanse delicatessen.

Laura Lümker
Geschreven door
Laura Lümker
Data Marketeer
Toegevoegd op
04-08-2022
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Over Qredits

Latifa haar roots

Latifa is afkomstig uit Meknes, een van de vier koninklijke steden in Marokko. Het is een prachtige stad die ook wel het Versailles van Marokko wordt genoemd. Latifa komt uit een hechte familie met vier broers. Ze was het enige meisje in de familie en heeft prachtige herinneringen aan haar kindertijd.

Kort na haar middelbare school trouwde ze met een jongen van Marokkaanse afkomst uit Rotterdam. Ze verhuisde voor hem naar Nederland.

Arrow

Leven van een uitkering

Haar (nu ex-) man had zijn eigen bedrijf en verdiende goed, dus Latifa hoefde niet te werken en richtte zich op het verzorgen van hun kinderen. Ze hadden een goed leven als een gezin totdat het bedrijfje van haar man ten onder ging en ze in een scheiding belandden.  

Latifa woonde nog steeds in hun grote huis, maar moest nu van een uitkering leven. Ze had moeite om een toekomst voor zichzelf te zien: de vooruitzichten van een alleenstaande moeder zonder eerdere werkervaring waren somber. 

Ze had de flexibiliteit nodig om voor haar familie te zorgen, dus de enige opties leken parttime werk in een schoonmaakbedrijf of een supermarkt, maar haar salaris zou niet genoeg zijn om in alles te kunnen voorzien. Het alternatief was om ondernemer te worden. Het was altijd aantrekkelijker geweest voor Latifa. Omdat ze getrouwd was met een ondernemer, wist ze dat ze een goed zakelijk inzicht had en hoeveel voldoening het gaf om 'Je eigen geld te verdienen en je werkdag zo te kunnen organiseren dat er nog steeds tijd en aandacht is voor je gezin. Maar ik miste de kennis over alle vereisten en regels met betrekking tot het opzetten van een eigen bedrijf '.

De eerste stappen van haar onderneming

Latifa kan uitstekend bakken en mensen vragen haar regelmatig om te helpen bij het organiseren van feestjes: dit zette haar aan het denken om eventueel event planner te worden voor mensen met dezelfde culturele achtergrond als zijzelf, dus het idee van 'Magnifique' werd geboren. 

Dankzij de afdeling werk en inkomen van de gemeente Rotterdam kreeg Latifa meer informatie over de stappen die nodig zijn om een bedrijf op te zetten. 

Ondernemerschool Qredits

Ze werd geïntroduceerd bij de ondernemersschool voor statushouders die door Qredits wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Vluchtelingenwerk Nederland. Het programma was heel nuttig voor Latifa, zowel qua inhoud als de mogelijkheid om meer Nederlands te leren. 

Ze herinnert zich nog steeds dat ze zich erg nerveus voelde om haar business plan aan het einde van de training aan een jury te pitchen, maar ze voelde zich ook erg trots op haar prestatie.  

Benieuwd naar de ondernemersschool voor statushouders?

Lees meer over ondernemersschool voor statushouders
Lees meer

Bedrijf opstarten in fases

Omdat haar business plan substantiële investeringen vergt, zal Latifa gefaseerd starten. Voor nu zal ze als een cateraar beginnen met het maken van haar Marokkaanse lekkernijen aan huis. Daarvoor heeft ze weinig middelen nodig: een goed uitgeruste keuken en een afzetmarkt. Thuis heeft ze al een geschikte keuken en haar markt is de Marokkaanse/Turkse gemeenschap, evenals haar netwerk van vrienden.  

Latifa mag met behoud van uitkering (zes maanden) starten, en zal nog gecoacht worden. Na definitieve goedkeuring van haar plan door de gemeente Rotterdam, zal Magnifique officieel van start gaan. Ze zal zoveel mogelijk mensen van de Marokkaanse keuken laten proeven!

Wat is Qredits

Qredits is een microfinancieringsinstelling in Nederland, die financiering, mentoring en training aanbiedt voor micro-ondernemers met een goed business plan hebben, die niet in staat zijn elders een lening te krijgen. Qredits is ook actief lid van Youth Business Europe , een regionaal initiatief dat support ontvangt van de Citi Foundation om jonge ondernemers te helpen een bedrijf te starten of te laten groeien.