Arrow

Qredits opnieuw opgenomen in pakket overheidssteun

'Overheidssteun nu ook voor startende ondernemers’

Ashley Grobben
Geschreven door
Ashley Grobben
Content marketeer
Toegevoegd op
21-01-2021
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Gemeenten & Partners
Nieuws
Over Qredits
Kleinbedrijf Index

Nu ook voor starters 

Almelo 21 januari 2021 – Qredits ontvangt opnieuw een lening van 70 miljoen euro vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat is te lezen in de brief aan de Tweede Kamer. Hiermee kan de kredietverstrekker zonder winstoogmerk ook corona-overbruggingskredieten verstrekken aan ondernemers die gestart zijn in het eerste half jaar van 2020. De lening is een aanvulling op de eerdere maatregel die Qredits samen met het ministerie invoerde rondom het hulppakket voor ondernemers vanuit de overheid.  

Het overgrote deel van de lening is bedoeld om startende ondernemers perspectief te bieden. Starters die in de eerste twee kwartalen van 2020 zijn gestart met hun bedrijf kunnen in de praktijk zeer beperkt gebruik maken van de bestaande regelingen. Met deze nieuwe lening wordt ook deze groep nu ondersteund. 

Deze starters kunnen bij Qredits terecht voor een corona-overbruggingskrediet tot € 35.000. Waarschijnlijk tegen soepele leenvoorwaarden, namelijk slechts 1,75% rente voor lening met een looptijd van 4 tot maximaal 6 jaar. 'De genoemde voorwaarden worden nog ter beoordeling aan de Europese Commissie voorgelegd. We verwachten in de loop van maart hier meer duidelijkheid over te hebben. Wel is het al mogelijk om als starter een aanvraag in te dienen, de beoordelingsprocedure kan dan al starten, zodat bij een akkoord uit Brussel snel kan worden gehandeld.' ,vertelt Elwin Groenevelt, CEO en oprichter van Qredits.  

Arrow

Corona-overbruggingskrediet 

Van de 70 miljoen is 30 miljoen beschikbaar voor bestaande ondernemers. In de zomer van 2020 ontving Qredits al een lening van 25 miljoen om deze groep ondernemers te kunnen voorzien van een overbruggingskrediet. Hiervan zijn er momenteel 1700 verstrekt. De behoefte aan liquiditeit is enorm. 'We zien de behoefte terug in het aantal aanvragen. Momenteel zijn dat er meer dan 90 op een gemiddelde werkdag. Dat is de helft meer dan in andere periodes. Het spaargeld van veel ondernemers droogt op. En nu het nog langer lijkt te gaan duren, zijn zij hevig op zoek naar financiële hulp.', aldus Groenevelt. Eerder vandaag presenteerde Qredits ook het eerste rapport van de KleinBedrijf Index, waaruit blijkt dat het kleinbedrijf ongekend hard geraakt wordt door de coronacrisis.  

Ook de voorwaarden voor het overbruggingskrediet bij Qredits zijn zeer gunstig te noemen. Het betreft een lening voor een microkrediet tot maximaal € 25.000,- voor bestaande ondernemers. De rente bedraagt slechts 2% in het eerste jaar, daarna is de rente 5,75% voor de rest van de looptijd van maximaal 48 maanden. De eerste 6 maanden hoeft er door de ondernemer geen aflossing betaalt te worden. In overleg kan de aflossingsvrije periode verlengd worden naar 12 maanden. Na het eerste jaar kan de klant boetevrij aflossen. Voor grotere bedragen tot € 250.000 kan de ondernemer ook een aanvraag indienen bij Qredits, hiervoor gelden de reguliere product voorwaarden.  

Sinds begin onderdeel hulppakket 

Met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, voerde Qredits in de eerste dagen van de coronacrisis in maart 2020 al een extra hulpmaatregel in voor haar kredietklanten. Elke ondernemer met een krediet bij Qredits kon een uitstel van aflossing aanvragen gedurende een periode van zes maanden. Tijdens deze periode betaalt de klant slechts 2% rente. Zo hoeft men tijdelijk niet af te lossen, betaalt men substantieel minder rente en wordt de ondernemer hiermee fors ondersteund deze lastige periode te overbruggen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelde hiervoor zes miljoen euro ter beschikking, waardoor 6000 ondernemers geholpen zijn. Inmiddels is het loket voor deze steunmaatregel gesloten.  

Rapport met de uitkomsten van de eerste KB-Index

Bekijk het rapport
Bekijk KB-Index Q4 2020