Arrow

Nieuws: Qredits start met MKB Duurzaamheidslening in Overijssel

Rosan Collet
Geschreven door
Rosan Collet
Online Marketeer
Toegevoegd op
09-01-2023
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Krediet
Duurzaam ondernemen
Over Qredits

Ondernemers willen wel verduurzamen, maar hebben geen geld

ALMELO 9 januari 2023 – Qredits start met een duurzaamheidslening van maximaal € 50.000 tegen 2,5% rente voor Overijsselse ondernemers die willen investeren in energiebesparing. Deze lening is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen Qredits, provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel. Samen willen deze partijen mkb-ondernemers helpen het energieverbruik in hun bedrijf te verminderen. Vandaag is de eerste duurzaamheidslening uitgereikt aan Henk Jan en Nataja Korenblik van Boerderijcamping De Beek te Haaksbergen. 

Bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf wil snel investeren in verduurzaming, maar kan dit niet zelf betalen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Kleinbedrijf Index, een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL en Hogeschool Utrecht. Daar komt nu verandering in met de MKB Duurzaamheidslening. Qredits, provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel hebben hun krachten gebundeld en maken het nu mogelijk dat ondernemers tegen minimale lasten toch kunnen verduurzamen.

Arrow

Duurzaamheidslening

'Als provincie vinden wij het belangrijk om ondernemers in Overijssel te ondersteunen in duurzame investeringen,' zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. 'Zo creëren we een duurzame toekomst voor de komende generaties, maar helpen we ook de energierekening van morgen te verlagen. Ben jij met je bedrijf gevestigd in Overijssel, dan kan je via Qredits een mkb-duurzaamheidslening aanvragen.' 'Als provincie vinden wij het belangrijk om ondernemers in Overijssel te ondersteunen in duurzame investeringen,' zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. 'Zo creëren we een duurzame toekomst voor de komende generaties, maar helpen we ook de energierekening van morgen te verlagen. Ben jij met je bedrijf gevestigd in Overijssel, dan kan je via Qredits een mkb-duurzaamheidslening aanvragen.'

De nieuwe duurzaamheidslening kan gebruikt worden voor energiebesparende investeringen of als werkkapitaal om de periode tot levering van deze investeringen te overbruggen. Het idee achter deze duurzaamheidslening is dat de financieringslasten gecompenseerd worden door de energiebesparing die de investering oplevert. Naast de lening biedt Qredits een praktische duurzaamheidstraining aan die ondernemers helpt in het verduurzamen van hun bedrijf. 

Samenwerking Qredits, Energiefonds Overijssel en provincie Overijssel

Het Energiefonds Overijssel (EFO) is in 2012 opgericht door de provincie Overijssel en is  het grootste regionale energiefonds. Het fonds levert een bijdrage aan de energietransitie door leningen te verstrekken aan en te investeren in duurzame energieprojecten en energiebesparing in Overijssel. In deze samenwerking verstrekt het fonds een lening van € 5 miljoen aan Qredits. Hierdoor kan het fonds haar kennis en kunde op gebied van duurzame energie en energiebesparing delen met het MKB, een groep die tot nu toe buiten het bereik van het fonds lag. De provincie subsidieert een deel van de rentelasten die Qredits normaal gesproken aan de klant in rekening zou brengen. De subsidie van de provincie komt volledig terecht bij de ondernemer, waardoor de rente voor de ondernemers slecht 2,5% op jaarbasis bedraagt.

‘In deze tijden van hoge energielasten is het belangrijk om ondernemers de mogelijkheid te bieden te verduurzamen’, zegt Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits. ‘Het zit in ons DNA om ook juist in tijden van crisis te blijven financieren. Zo kunnen ondernemers in Overijssel de energiecrisis doorkomen.’

In 2009 startte Qredits als microfinancier vanuit haar thuisbasis in Almelo. Al bijna 14 jaar is Qredits steun en toeverlaat voor alle ondernemers in het kleinbedrijf met krediet, training en coaching. Qredits financiert ondernemers tot € 250.000,- en is actief in Nederland en op de Caribische eilanden met een team van zo’n 120 medewerkers. De stichting is bijzonder trots op de impact die zij realiseert. Qredits’ klanten hebben ruim 38.000 banen gecreëerd en een overheidsbesparing van € 71 miljoen gerealiseerd door te starten vanuit een uitkeringsachtergrond, zie het Sociaal Jaarverslag.