Arrow

KB-index 2023 : Ondernemers tonen veerkracht

Floris-jan Veldhuis
Geschreven door
Floris-jan Veldhuis
Content marketeer
Toegevoegd op
20-04-2023
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Over Qredits
Kleinbedrijf Index

Veerkrachtig kleinbedrijf

ALMELO 20 april 2023 – Er zijn flink wat positieve signalen welke erop duiden dat het beter gaat met het kleinbedrijf. De problemen door hoge energieprijzen, personeelstekorten en tekort aan grondstoffen zijn flink toegenomen in het vierde kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de negende Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool van Utrecht onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf.

Het kleinbedrijf toont veerkracht. De nettomarges zijn lichtjes toegenomen en het aantal ondernemers dat zich onder bijstandsniveau kan uitbetalen, daalt (van 36% naar 31%). Ook stijgt het weerstandsvermogen van het kleinbedrijf en daalt het percentage ondernemers dat aangeeft te stoppen van 7,6% naar 5%. Een ander positief resultaat is het feit dat significant meer ondernemers verwachten hun rekeningen op tijd te kunnen betalen.

Hoge financieringsbehoefte

Dat het kleinbedrijf springlevend is, bewijst de onverminderd sterke kapitaalbehoefte bij 44% van de ondernemers. Deze behoefte is het hoogst bij de technische beroepsbeoefenaren, (detail)handel, de horeca en bij ondernemers met personeel. De financieringsbehoefte blijft onverminderd hoog.

De culturele sector loopt sterk achter in omzet en ondernemersinkomen. De meerderheid heeft een omzet onder de 1500 euro en verdient onder bijstandsniveau, Desondanks voldoen ze goed aan de betalingsverplichtingen. Bedrijven in de B2B-markt doen het aanzienlijk beter dan bedrijven in de B2C-markt.

Risico op burn-out

Het is niet overal even rooskleurig. Slechts 45% van de ondernemers kan normaal rondkomen. Vanaf 2020 vergen de externe gebeurtenissen - zoals corona, de oorlog in Oekraïne, sterk schommelende energiekosten, hoge inflatie en minder vertrouwen in het bancaire stelsel - veel van ondernemers. Dit heeft zijn weerslag op hun mentale en fysieke gesteldheid. Eén op de zes ondernemers heeft burn-out klachten. De meest gemelde symptomen zijn voortdurende vermoeidheid, teleurgesteld zijn in mensen en slaapproblemen. Burn-out heeft een sterke relatie met het niet op tijd kunnen betalen van rekeningen. De kans op burn-out is het hoogst als er een verhoogd ziekteverzuim in het bedrijf is en/of het bedrijf in de Randstad is gevestigd. Vooral het herstellen van de balans tussen werk en privéactiviteiten is de sleutel voor een beter welbevinden, samen met het meer ontspannen in de vrije tijd. Dus niet harder werken, maar slimmer werken.

Aanbevelingen

Hoewel dit onderzoek de veerkracht van het kleinbedrijf laat zien, is er aandacht nodig voor de gezondheidsrisico’s. De eerste aanbeveling is om landelijk meer aandacht te besteden aan preventie van burn-out bij ondernemers. Vooral bij bedrijven met een hoog ziekteverzuim en/of als ze gevestigd zijn in de Randstad. Het devies is vooral slimmer te werken en niet nog meer gaan werken. Daarnaast blijkt dat nog teveel ondernemers, namelijk 55%, net aan of net niet rond te kunnen komen. Het is onontkoombaar dat gemeentes vaker proactief het gesprek aan gaan met ondernemers over hun levensvatbaarheid.

En tot slot: de financieringsbehoefte blijft onverminderd hoog. Juist in het kleinbedrijf daalt het aandeel bancaire financiering en is het een oproep aan de overheid om non-bancaire financiers te ondersteunen met garanties én kapitaal, zoals naar voorbeeld in de UK bij de British Business bank. Wees alert op de kwaliteit van non-bancaire financiers en waarborg deze middels de erkenning van de Stichting MKB Financiering. Juist nu is bescherming van ondernemers nog belangrijker. Er ontstaat inmiddels een ongereguleerde markt voor flitskredieten, waarbij rente en kosten op kunnen lopen tot ver boven de 40%.

Arrow

Over de Kleinbedrijf Index

Dit is de negende publicatie van de Kleinbedrijf Index, een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht. Cultuur+Ondernemen is partner van de Kleinbedrijf Index. 

Ondernemers zonder personeel en Kleinbedrijf ondernemers vertegenwoordigen 95,5 procent van alle ondernemers in Nederland. Samen zorgen zij voor bijna een kwart van alle bedrijfswinsten en een derde van de werkgelegenheid in Nederland. Als barometer voor deze onderbelichte groep is deze index ontwikkeld, waarvan de uitkomsten vier keer per jaar worden gepubliceerd.

Kleinbedrijf Index

Bekijk de negende publicatie van het KB-Index
Bekijk 9e KBI