Arrow

Belastingaangifte in 6 stappen

Met dit stappenplan doe je gemakkelijk je eigen belastingaangifte.

Rosan Collet
Geschreven door
Rosan Collet
Online Marketeer
Toegevoegd op
21-07-2021
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Ondernemers die verder willen
Kennis & Inspiratie
Administratie

Zelf je belastingaangifte doen: wij helpen je

De tijd van aangifte doen is weer aangebroken. Doe je het zelf of besteed je het liever uit? Iedere keuze is goed. Handvaten bij het doen van je belastingaangifte zouden in ieder geval handig zijn. En die 6 stappen vind je hier. 

Stap 1

Zorg ervoor dat je administratie op orde is. Hiervoor check je de volgende punten: inkoop- en verkoopfacturen, ontvangen - en gedane betalingen, je banksaldo moet kloppen en je voorraadmutatie moet verwerkt zijn.

Stap 2

Vervolgens kun je je boekhouding voor het kalenderjaar afsluiten. Je hebt nu je resultaten rekening en balans klaar, wat betekent dat je kunt starten met de aangifte.

Stap 3

Check of je ondernemer bent voor inkomstenbelasting. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je checkt het hier. Kom je hier niet uit? Raadpleeg dan je boekhouder en/of belastingadviseur, hij of zij kan je precies vertellen wat voor jou van toepassing is.

Arrow

Stap 4

Als blijkt dat je ondernemer voor inkomstenbelasting bent, kun je gebruik maken van een aantal fiscale aftrekposten (ofwel ondernemersaftrek). Om hier gebruik van te kunnen maken, moet je aan het urencriterium voldoen. Dit houdt in dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming moet hebben besteed.

Stap 5

Vervolgens kijk je nog naar je privé-aftrekposten. Zoals rente voor de hypotheek op je eigen woning en persoonsgebonden uitgaven. Denk hierbij aan zorgkosten, giften, betaalde partner alimentatie en studiekosten.

Stap 6

Check of je ondernemer bent voor inkomstenbelasting. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je checkt het hier. Kom je hier niet uit? Raadpleeg dan je boekhouder en/of belastingadviseur, hij of zij kan je precies vertellen wat voor jou van toepassing is.

Arrow

Jaaropgave

Ook leningen zijn onderdeel van je balans. Hiervoor kun je jouw jaaropgave raadplegen, deze kun je opvragen bij je kredietverstrekker.

Als je een krediet hebt bij Qredits log je in op MijnQredits om je jaaropgave te downloaden.

Extra informatie

Misschien dat de bovenstaande stappen nog wat vragen oproepen. Daarom zetten we nog wat extra informatie op een rijtje. Scheelt je hopelijk een speurtocht in de cijferjungle!

  • Om te voldoen aan het uren maatstaaf maakt het niet uit wanneer je je onderneming bent gestart. De uren tijdens de voorbereiding tellen namelijk ook mee. Denk aan uren voor het volgen van een opleiding, cursus of het maken van je ondernemingsplan.
  • Ook geld dat je hebt besteed aan kosten vóor de start van je onderneming zijn aftrekbaar. Als de kosten maar zakelijk zijn geweest en bijdragen aan het doel om je onderneming te starten.
  • Wist je dat studiekosten vanaf 1 januari 2022 niet meer als persoonsgebonden uitgaven aftrekbaar zijn? Hiervoor had de overheid het STAP-budget ingevoerd. Deze subsidie is overigens vroegtijdig stopgezet.
  • Ook voor bovenstaande punten geldt weer; kom je er niet uit? Raadpleeg dan je boekhouder en/of belastingadviseur.