Kleinbedrijf Index editie 14
Het kleinbedrijf zucht onder de regeldruk van de ziektewet en verduurzaming. Lees hierover in de 14e KB-Index.
Qredits lanceert vandaag de MKB Diagnosetool. Deze gratis en geavanceerde online scan geeft ondernemers op een snelle en efficiënte wijze inzicht in de status van hun bedrijf t.o.v. de concurrentie en in hun huidige bedrijfsprestaties. Naast een gefundeerd adviesrapport krijgen zij concrete begeleiding aangeboden in de vorm van een persoonlijk adviesgesprek, training, coaching, tools en inspiratie zodat zij het advies en de aangeboden optie verder kunnen onderzoeken.
Investeren, verkopen of je bedrijf upgraden? Dit zijn geen gemakkelijk te beantwoorden vragen, zeker niet in deze tijd. De MKB Diagnosetool maakt de prestaties van een individueel bedrijf inzichtelijk door middel van een online scan. De uitkomsten geven inzicht in de online zichtbaarheid, kredietwaardigheid, klantwaardering en brancheontwikkelingen en gaan dus niet alleen in op het bedrijf, maar ook op de markt waar de onderneming actief is. De analyse maakt gebruik van gespecialiseerde databronnen zoals Dun&Bradstreet, Google Trends en het Centraal Bureau voor de Statistiek én geeft aan waar er voor ondernemers ruimte voor verbetering is.
Kwadrantenmodel
De resultaten van de online scan worden gepresenteerd in een helder adviesrapport dat is opgesteld op basis van een kwadrantenmodel van McKinsey. Het advies is op een van deze kwadranten gebaseerd, namelijk ‘vernieuwen’, ‘uitbreiden en versnellen’, ‘hervormen’ of ‘stoppen en groeien’. Hiermee krijgen ondernemers een eerste diagnose van waar ze staan. Ook krijgen zij passend bij de uitkomsten branche specifieke verdieping aangeboden zodat zij de geboden optie verder kunnen onderzoeken. Hiervoor wordt samengewerkt met de Kamer van Koophandel, MKB-Nederland, Ondernemend Nederland, INretail, de Volksbank, Stichting Ondernemersklankbord en Provincie Gelderland.
Volgens Elwin Groenevelt, algemeen directeur van Qredits, is voor ondernemers uit het MKB een heroriëntatie op de toekomst nodig is. “Een deel zal moeten overwegen om zijn businessmodel te veranderen, een andere groep moet stoppen, maar er zijn ook ondernemers die de groei van hun bedrijf zien versnellen. De juiste beslissing wordt genomen op basis van een goede diagnose en begeleiding en dat is precies waar de tool ondernemers mee kan ondersteunen. De scan houdt een ondernemer namelijk een duidelijke spiegel voor om deze stappen te zetten. Daarnaast zijn wij verheugd dat een groot aantal partners goede mogelijkheden zien om de tool onder hun eigen achterban weg te zetten en branchegerichte expertise aan te bieden.”
Voor de MKB Diagnosetool wordt samengewerkt met diverse partijen, waaronder MKB-Nederland. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is van mening dat de tool ondernemers goed op weg kan helpen. “Veel van onze leden zijn hard door corona geraakt. Ze moeten daarvan herstellen en vervolgens weer vooruit kunnen kijken. Dan is het heel prettig dat er een tool is die je inzicht biedt in waar je staat en hoe je verder kunt. Van groot belang is dat ze vervolgens ook in staat worden gesteld weer te kunnen investeren en daarvoor ook financiering kunnen aantrekken. Daarover praten wij ook met het kabinet.” Ook Jan Meerman, algemeen directeur van INretail, geeft aan dat de tool praktisch in gebruik is en kijkt uit naar de samenwerking. “Het is voor ondernemers in de Retail heel belangrijk om inzicht te krijgen waar je staat en hoe je beter en sterker kunt worden. Een eerste diagnose maakt duidelijk wat aandacht nodig heeft. INretail kan met haar adviseurs vervolgens samen met de ondernemer de verdieping opzoeken." Praktisch maken is ook wat de provincie Gelderland doet, die met De Groeiversneller innovatieve ondernemers ondersteunt bij de specifiek te zetten stappen om te groeien
De MKB Diagnosetool is op initiatief van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en met subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ontwikkeld en dit voorjaar uitgebreid getest. De test geeft met 482 respondenten waarvan ruim 200 ondernemers inhoudelijke feedback hebben gegeven een duidelijk en betrouwbaar beeld over wat ondernemers van de tool vinden. Opvallend is dat ruim zeventig procent hem zeer nuttig en bruikbaar vindt. Ongeveer een kwart gaf aan de tool minder bruikbaar te vinden, omdat de effecten van de coronacrisis minder zijn meegewogen en het advies iets specifieker zou mogen zijn. Bijna tachtig procent vindt het advies betrouwbaar, negentig procent vindt de tool gebruiksvriendelijk en tachtig procent zou het aanbevelen aan anderen.
Lancering
De MKB Diagnosetool geeft ondernemers inzicht in hun bedrijfsprestaties en laat zien waar ze staan in vergelijking met andere bedrijven in hun sector. Hiermee geeft de tool richting voor de toekomst, zodat ondernemers zelf en al dan niet met de geboden begeleiding, de beste keuze kunnen maken of zij willen investeren, verkopen of hun bedrijf willen upgraden. De MKB Diagnosetool wordt op woensdag 7 juli officieel gelanceerd. Meer informatie over de applicatie, aangesloten partijen en een rapportvoorbeeld vind je op https://www.mkbdiagnosetool.nl