Arrow

Qredits jaarcijfers 2019: Opnieuw impact op de maatschappij

Laura Lümker
Geschreven door
Laura Lümker
Data Marketeer
Toegevoegd op
09-07-2020
Gemiddelde leestijd
5 minuten
Geplaatst onder
Gemeenten & Partners
Nieuws
Sociaal ondernemen
Over Qredits

Mondmaskerfabriek Arnhem

Almelo, 9 juli 2020 – Qredits publiceert vandaag haar Sociaal Jaarverslag 2019. De sociale kredietverstrekker deelt hiermee haar impact op de maatschappij. Het eerste exemplaar is overhandigd aan de burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch. Dat Qredits het verschil maakt laten de resultaten zien.

Het eerste exemplaar van het Sociaal Jaarverslag 2019 werd door Elwin Groenevelt, oprichter en algemeen directeur van Qredits, aangeboden aan burgemeester Ahmed Marcouch in de Mondmaskerfabriek in Arnhem. Deze locatie is vanwege verschillende redenen bijzonder voor beide heren. 

Arrow

Een bijzondere locatie

Groenevelt: 'In de afgelopen weken hebben we veel kredietaanvragen ontvangen om ondernemers en zelfstandigen ook ten tijde van de coronacrisis (extra) te financieren. Maar de aanvraag van de Mondmaskerfabriek hier in Arnhem trok wel meteen de aandacht. Als sociale kredietverstrekker past het financieren van deze fabriek ons als een jas. 

Naast het voorzien in de vraag van de maatschappij, wordt hier ook werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een migratieachtergrond. Voor ons, maar ook voor de gemeente Arnhem een prachtvoorbeeld van sociaal ondernemen. Redenen genoeg om deze samenwerking extra uit te lichten door ons Sociaal Jaarverslag 2019 hier te presenteren aan de rest van Nederland.'.

Sociale impact

Qredits heeft een bijzondere positie in de financiële markt. Qredits is geen bank, maar een sociale onderneming zonder winstoogmerk. De impact die Qredits heeft op de maatschappij wordt jaarlijks opnieuw gemeten onder haar klanten. Dit wordt gedaan aan de hand van vragenlijsten ontwikkeld in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek Amsterdam. 

Daarbij wordt gekeken naar de indicatoren inkomen, banencreatie, economisch rendement en maatschappelijk rendement. In het Sociaal Jaarverslag van Qredits worden cijfers gecombineerd met prachtige ondernemersverhalen.

30.000 banen gecreëerd

Sinds de start van Qredits in 2009 worden er jaarlijks steeds meer kredieten verstrekt, momenteel staat de teller op ruim 20.000 verstrekte kredieten. Daarnaast zijn er tot aan de start van 2020 ruim 30.000 banen gecreëerd van en door Qredits klanten. Zo zorgt Qredits indirect voor veel werkgelegenheid in Nederland.

Ook is berekend hoeveel iedere € 1.000,- aan verstrekt krediet aan maatschappelijke baten oplevert. Dit komt uit op een forse €792,-.

Daarnaast laten de berekeningen zien dat Qredits de overheid een besparing oplevert van bijna 60 miljoen euro. Deze besparing wordt deels behaald door de uitkeringsgerechtigden die dankzij een krediet bij Qredits een eigen bedrijf kunnen starten(16%). Financiële onafhankelijkheid is hierbij van groot belang. Maar liefst 61% van de klanten is dankzij het krediet van Qredits niet meer financieel afhankelijk van de overheid.

Survivalrate ondernemers groeit

De ‘survivalrate’ van bedrijven die door Qredits zijn gefinancierd ligt de afgelopen jaren hoger dan het gemiddelde vanuit de KVK. Bij Qredits is dik 87% na drie jaar nog actief na het ontvangen van het krediet. Opvallend is dat het percentage klanten dat 5 jaar later nog actief is, in twee jaar tijd gestegen is van 68% naar 81%. We zijn ervan overtuigd dat onze persoonlijke benadering, onze gratis begeleiding via training en coaching hieraan hebben bijgedragen.

De ondernemers

Vanuit Qredits vinden we het belangrijk om een aantal groepen in de samenleving extra te ondersteunen. Deze zogenoemde focusgroepen verdienen volgens ons eenzelfde kans en kunnen veelal juist wel bij Qredits terecht voor begeleiding en krediet. In 2019 was 9,4% van onze ondernemers jonger dan 25, 19% 50-plusser, 32% van de kredieten zijn uitgeboekt aan een vrouwelijke ondernemer en 12,1% heeft een migratieachtergrond. Qredits doet het allemaal voor haar ondernemers. Voor Demi die op haar 22e zeker wist dat ze een eigen kledingwinkel wilde beginnen. Voor Anas die huis en haard verliet, maar ook in Nederland zijn dromen najaagt. Voor Henk die na jaren in loondienst op zijn 50ste de stap zette om eigen baas te worden. En voor Yorick en Lucas die met hun innovatieve verhaal elders geen gehoor kregen. Zij zorgen samen met de andere ondernemers voor de mooie resultaten in dit Sociaal Jaarverslag 2019.

Qredits meer dan krediet alleen

Naast de kredieten tot € 250.000,- die de sociale kredietverstrekker aan ondernemers verstrekt, biedt Qredits haar klanten ook gratis coaching, training en begeleidingstools vanuit de Academy. Zowel in Nederland als op de Caribische eilanden is Qredits actief met haar missie om ondernemerschap te bevorderen. 

Door de jaren heen is de poule van vrijwillige coaches gegroeid tot maar liefst 600 coaches. Met als doel om ondernemers zo veel mogelijk te ondersteunen bij de opzet en groei van hun bedrijf. Want de visie van Qredits is niet om winst te maken, maar om winst te laten maken. Dat scheelt slechts één woord, maar daarmee de wereld.