Arrow

Qredits jaarcijfers 2021: Flinke impuls economie en maatschappij

Rosan Collet
Geschreven door
Rosan Collet
Online Marketeer
Toegevoegd op
09-07-2022
Gemiddelde leestijd
3 minuten
Geplaatst onder
Nieuws
Over Qredits

38.775 banen gecreëerd 

Almelo, 9 juli 2022 – Qredits publiceert vandaag haar Sociaal Jaarverslag 2021. Met dit verslag deelt Qredits haar impact op de maatschappij. En dat zijn mooie resultaten: Qredits levert een aantoonbare bijdrage aan de economie, de werkgelegenheid én bespaart de overheid miljoenen. 

Hoewel 2021 op de eerste plaats een jaar was van crisis en onzekerheden, zijn er óók veel nieuwe ondernemers bij gekomen. Al sinds de oprichting in 2009 ziet Qredits het aantal kredietaanvragen ieder jaar stijgen en ook in 2021 steeg het aantal: over dat jaar zijn bijna 4000 kredieten verstrekt, wat de teller op een totaal van ruim 28.000 kredieten zet. Dat geeft naast de economie, ook de werkgelegenheid indirect een boost. Zo zijn er tot 2021 38.775 banen gecreëerd voor en door ondernemers aan wie Qredits een krediet heeft verstrekt. 

Arrow

Qredits bespaart de overheid ruim 71 miljoen 

Als sociale kredietverstrekker richt Qredits zich óók op startende ondernemers, die geen toegang hebben tot financiële diensten in het reguliere circuit. Hieronder vallen ook uitkeringsgerechtigden, die dankzij een krediet van Qredits een eigen bedrijf hebben kunnen starten en daardoor niet meer financieel afhankelijk zijn van de overheid. Dit aandeel bedraagt maar liefst 60 procent. Uit berekeningen van Qredits blijkt dat dit de overheid een besparing oplevert van ruim 71 miljoen euro. Daarnaast berekende Qredits dat iedere € 1.000 euro aan verstrekt krediet een forse € 877,- aan maatschappelijke baten oplevert. 

Stijgende survivalrate 

Misschien wel een van de mooiste resultaten: de survivalrate van bedrijven die door Qredits zijn gefinancierd ligt de afgelopen jaren een stuk hoger dan het gemiddelde van de KVK. Ruim 94 procent van de Qredits-ondernemers is drie jaar ná kredietverstrekking nog actief. Vijf jaar na kredietverstrekking gaat het om een percentage van 92 procent, ten opzichte van 81 procent in 2019. Volgens Qredits een direct gevolg van de persoonlijke begeleiding die ze hun klanten geven; naast krediet biedt Qredits ook een ruim trainings- en coachingsaanbod aan. 

Sociale impact 

Met het Sociaal Jaarverslag doet Qredits ieder jaar onderzoek naar haar impact op de maatschappij, in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek Amsterdam, dat de vragenlijsten ontwikkelt. Hierbij wordt gelet op de indicatoren inkomen, banencreatie, economisch rendement en maatschappelijk rendement. 

Over Qredits 

Qredits heeft als missie om ondernemerschap te bevorderen. De organisatie verstrekt kredieten tot € 250.000, -, maar helpt ondernemers óók op weg met de juiste trainingen en coaching, zowel in Nederland als op de Caribische eilanden. Door de jaren heen is de poule van vrijwillige coaches gegroeid tot maar liefst 700 coaches, allemaal met het doel om ondernemers een helpende hand te bieden.