Arrow

Nieuws: Qredits viert 10-jarig bestaan

Hoog bezoek

ALMELO, woensdag 6 maart 2019 - Qredits heeft als landelijke non-profit kredietorganisatie in de afgelopen tien jaar aan 15.000 startende en bestaande ondernemers een zakelijke lening verstrekt. Het gaat om een totaal kredietbedrag van 320 miljoen euro. Het 10-jarig jubileum werd dinsdagochtend gevierd in aanwezigheid van ondernemers, coaches, medewerkers, betrokkenen, staatssecretaris Mona Keijzer én Hare Majesteit Koningin Máxima. 

Hare Majesteit Koningin Máxima gaf een korte toespraak bij het jubileumsymposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Qredits Microfinanciering Nederland. Koningin Máxima sprak in haar hoedanigheid van lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en noemde de combinatie van financiering én coaching én opleiding uniek. Volgens de Koningin krijgen startende ondernemers bij Qredits de kans om dóór te groeien en is de kredietverstrekker daarmee een belangrijke speler in het MKB.

Tevens sprak staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over de rol van Qredits in de maatschappij. Zij beloofde de financiële steun van haar ministerie aan Qredits tot 2040 te verlengen. Na afloop van het programma spraken Koningin Máxima en staatssecretaris Keijzer met de ondernemers.

Groei over de grens

Sinds 2016 is de organisatie ook actief in het Caribisch deel van het Koninkrijk met kantoren op Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten. Inmiddels zijn er op deze eilanden al meer dan 450 ondernemers gefinancierd.
Recent is Qredits International B.V. opgericht met als doel om in andere microfinancieringsorganisaties in Europa te participeren en hen te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de Spaanse microfinancieringsorganisatie Oportunitas, die actief is in Barcelona, Valencia en Madrid.

Oprichter en algemeen directeur van Qredits, Elwin Groenevelt bouwt deze internationale ontwikkelingen graag uit in de toekomst. 'Over 10 jaar is Qredits een internationale organisatie, die op Europese schaal laat zien dat een sociale financiële onderneming niet alleen maar sociale impact creëert maar ook echt het verschil kan maken; voor elk individu en de maatschappij!' 

Deze ambitie spreekt hij uit met inachtneming van de kracht van Qredits. 'Ook al zijn we bij Qredits nog zo ‘eager’ om te groeien. Uiteindelijk gaat het om het verhaal, om de mens achter de cijfers.'

Sociale kredietverstrekker

Naast kredietverlening ondersteunt Qredits ondernemers bij het opzetten en doorgroeien van hun bedrijf. Dit gebeurt door de inzet van 600 ondernemerscoaches. Dit zijn vrijwilligers die zelf een ondernemersachtergrond hebben. De coachingstrajecten zijn een belangrijke factor voor het slagen van de ondernemers. 

Uit onderzoek van Qredits blijkt dat 90% van deze bedrijven na 3 jaar nog bestaat. Ondernemers kunnen ook voor advies terecht bij de ‘Qredits Academy’ waar diverse trainingen en e-learningmodules worden aangeboden. 

Sinds enkele jaren is de organisatie ook actief op MBO-scholen met het onderwijsprogramma ‘EigenBaas’. Inmiddels hebben 5000 studenten dit programma gevolgd. Dit alles draagt bij aan de visie om ondernemerschap te bevorderen.

Een kleine impressie