Ondernemersverhaal Jesse Dijksman - Lukida

'Dat mensen dankzij mij hun uitkering opzeggen, dat is fantastisch, maar wel heftig.'

Rosan Collet
Geschreven door
Rosan Collet
Online Marketeer
Toegevoegd op
22-07-2022
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Krediet
Ondernemersverhalen

Signaleren van problemen

Voordat hij de stap naar het ondernemerschap maakte, stond Jesse met veel plezier jarenlang voor de klas als naschoolse kunstdocent. Dat waren waardevolle dagen. Daardoor, en door zijn eerdere onderneming waarmee hij kunstenaars hielp om meer geld te verdienen, kende hij veel kunstenaars uit zijn eigen vakgebied. Tevens zag hij het groeiende probleem van scholen die bij ziekte van een juf of meester geen vervanger hadden. En de laatste jaren zag hij steeds vaker in het nieuws dat kinderen zelfs naar huis werden gestuurd bij gebrek aan een leraar of lerares.

Arrow

Ludiek idee

De plattegrond van de stad Amsterdam bezaaid met rode stippen, een landkaart vol prikkers en de missie en visie van zijn bedrijf. Tel daar een hangmat en een computer bij op en Jesse heeft alles wat hij nodig heeft. Van een ludiek idee heeft hij zijn werk gemaakt. Hij mag zich sinds 2015 het brein achter Lukida noemen.

Zakelijk krediet aanvragen

Qredits helpt je verder.
Vraag krediet aan

Twee problemen, één oplossing

'Ik dacht; deze twee problemen zouden elkaars oplossing kunnen zijn. Want als je de juf of meester zou laten vervangen door een kunstenaar, dan hoeft de klas niet naar huis. En worden kinderen ook bekend met de ‘vrijere vakken’. Daar ging mijn kunsthart sneller van kloppen.' Jesses ogen stralen nog altijd als hij het over zijn idee heeft.

 

Anderen vonden het idee 'te nieuw'

De innovatieve Jesse kreeg bij de bank geen lening voor het werkkapitaal dat hij nodig had om van start te gaan. Hij moest gaan investeren in zijn organisatie om het tot een succes te maken. De reguliere kredietverstrekkers vonden het idee ‘te nieuw. 'Bij Qredits zagen ze er wel wat in. Het sociale aspect dat Qredits zelf meebrengt als onderneming zonder winstoogmerk, was voor mij een pre.'

Werkgelegenheid

Het idee is dus niet bij een idee gebleven. Sinds anderhalf jaar mag hij zich directeur van Lukida noemen. Na een succesvolle pilot in Amsterdam is hij nu met zijn team scholen in andere regio’s aan het benaderen. Van een one-man-show is het bedrijf uitgegroeid naar 2 werknemers en 7 franchisenemers. Hiermee draagt Jesse net als veel van onze ondernemers bij aan de werkgelegenheid in Nederland. De 12.000 kredietklanten van Qredits creëerden samen in de afgelopen jaren namelijk dik 20.000 banen.

“Vrijwel altijd redden we het om binnen een uur een vervanger te vinden. Zelfs als deze er dezelfde dag nog moet zijn. De poule van invallers is echt enorm gedreven, zij vinden het prachtig om kinderen mee te nemen in hun vak. En de kinderen ook. Het is toch prachtig om les te krijgen van een beeldend kunstenaar en thuis te kunnen laten zien wat je gemaakt hebt op school?”

De voordelen van Qredits

Onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk

Jouw succes staat bij ons voorop!

Zakelijk

ondernemers met realistische plannen helpen

Verbinden

samenwerking leidt tot succes

Sociaal

bijdrage leveren aan de maatschappij

Win-win-win situatie

De win-win situatie lijkt overigens nog een derde ‘win’ te mogen verwelkomen. Sinds afgelopen maand krijgt Jesse telefoontjes van kunstenaars die door het invalwerk rond kunnen komen en geen aanspraak meer hoeven te maken op een uitkering. 'De eerste keer schrok ik daarvan, ik dacht; wat heftig. Nu ligt het in mijn handen of er brood op tafel komt. Maar eigenlijk is het natuurlijk fantastisch, want blijkbaar werkt mijn idee. Dat is gaaf!'

Zelf valt Jesse ook regelmatig in. 'Dan neem ik de kinderen mee in mijn vakgebied, het schrijven. Ik geef ze de lessen die ik zelf ooit heb gehad op de Schrijversvakschool (maar dan wel wat eenvoudiger gemaakt). Soms zie ik de prachtigste verhalen daaruit voortkomen. Dan ben ik wel trots. Dagelijks mag ik met de invallers het onderwijs een creatieve uitspatting meegeven. Dat had ik niet durven dromen!'