Arrow

Ondernemersverhaal Jorden en Maarten – BAMQ

“Onze vriendschap is alleen maar sterker geworden”

Marieke Knorren
Geschreven door
Marieke Knorren
Communicatieadviseur
Toegevoegd op
12-04-2024
Gemiddelde leestijd
6 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Ondernemers die verder willen
Ondernemersverhalen
Kennis & Inspiratie

Van het voetbalveld naar de werkvloer

Al 17 jaar zijn ze vrienden, Jorden (33) en Maarten (33). Ontmoet op het voetbalveld. Van jongs af aan hadden ze al plannen om samen een bedrijf op te richten. Door uiteindelijk Jordens skills als grafisch vormgever te combineren met hun ervaring in de promotiebranche, zagen ze een kans in de markt van de relatiegeschenken. Dus startten ze in 2021 hun bedrijf BAMQ en werden ze, naast vrienden, ook zakenpartners.  

Het ontstaan van BAMQ

“We hebben een vriendschap waarin we alles met elkaar kunnen delen”, vertelt Jorden. “Dus ook wat werk betreft. We hebben in het verleden al wel een aantal keer met elkaar om tafel gezeten voor bedrijfsideeën, maar vonden nog niets waar we echt in geloofden.” 

En dus zijn ze beiden gaan studeren en aan het werk gegaan in de relatiegeschenken. Maarten als accountmanager, Jorden als grafisch vormgever met een salesachtergrond. Zo ontstond het idee voor BAMQ. Maarten: “Relatiegeschenken is iets wat we allebei leuk vinden. Met Jorden zijn grafische achtergrond ontstond een hele mooie combi. Een totaalconcept, van het ontwerp tot het leveren van de geschenken.” Jorden: “Het moment dat we besloten om er helemaal voor te gaan, was toen corona net voorbij was."

"We dachten: als we het nog willen, dan moeten we het nu doen.” 

Arrow

Van zolderkamer naar bedrijfsverzamelpand

Toen is het snel gegaan. Jorden: “In een maand tijd hebben we de hele webshop gebouwd. We begonnen in mijn kleine studio in Enschede.” Maarten vult aan: “Echt het ouderwetse ondernemen op de zolderkamer! Daarna zijn we via via in een ruimte bij een garage terechtgekomen.” Ze kijken elkaar lachend aan. Maarten: “Hoe trots waren we op ons mooie gevelbord, dat we zelf hadden gemaakt en opgehangen?! We hebben daar een mooie tijd gehad. Alleen werd het gauw tijd voor iets anders.” 

Jorden: “We zitten nu bij Campus Offices in een bedrijfsverzamelpand. We hebben hier niet alleen een fijne werkplek, maar maken ook veel nieuwe connecties. We hebben er al een aantal nieuwe klanten uitgehaald. En andersom ook: we hebben hier onze webbouwer en accountant gevonden.” 

Een nieuwe laptop via Qredits met een zakelijke financiering

Jorden: “Toen we begonnen, hadden we geen startkapitaal. Maar ik had wel een nieuwe goede laptop nodig. Dus we zijn online gaan zoeken naar financieringsmogelijkheden. Via de KVK zijn we toen bij Qredits terechtgekomen. Dat ging eigenlijk heel snel: na het aanleveren van ons financiële plaatje was alles binnen een week geregeld. We hebben een laptop, goede apparatuur en voorraden ingekocht. En toen konden we echte stappen maken.” 

Natuurlijk waren er ook dingen waar ze tegenaan liepen. Maarten: “We zijn beide parttime begonnen met BAMQ, dus we hadden veel vragen over hoe dat belastingtechnisch werkte. Hiervoor hebben we contact gehad met een Qredits coach." 

"Er zijn gewoon veel dingen die je moet uitzoeken als je begint met ondernemen. Dan is het heel fijn als er iemand even meekijkt.” 

Arrow

Dagen te kort

Inmiddels zijn ze twee jaar verder. Maarten: “Als we terugkijken op de afgelopen twee jaar dan hebben we al zoveel bereikt. En willen nog zoveel! De dagen zijn gewoon te kort. We zijn bezig met een nieuwe website, maar willen onszelf ook blijven onderscheiden met onze extra service. En ook dat kost tijd. Maar het is dan extra leuk om positieve reacties te krijgen van onze klanten. Dat is toch iedere keer een trots momentje.” 

Van vrienden naar collega's 

Ondanks het harde werken zien Jorden en Maarten hun bedrijf nog steeds als hun hobby. Jorden: “We zijn van vrienden naar collega's gegaan, dus we zien elkaar echt heel veel. Dan is het ook belangrijk om af en toe weer even een avondje samen het terras op te gaan. Het even niet over werk te hebben.” Maarten: “Mensen vroegen ons vaak: weten jullie zeker dat je dit samen wilt doen? Daar kom je maar op één manier achter: het gewoon doen.” Jorden en Maarten kijken elkaar aan. Maarten: “Ik denk dat de hele vriendschap alleen maar sterker is geworden.” “Dat denk ik ook,” beaamt Jorden. 

Tip voor startende ondernemers met een eigen bedrijf

Op de vraag of ze een tip hebben voor startende ondernemers, hebben ze snel een antwoord. “Een beetje cliché misschien,” zegt Jorden, “maar ga vooral je dromen achterna en laat je niet tegenhouden door wat een ander denkt. Doe het alleen wel met een goed plan. Onderzoek je concurrentie en vind het gat in de markt. De rest leer je onderweg.” Maarten: “Wij zijn ook begonnen met alleen wat werkervaring.” Jorden: “Inderdaad. Ik heb nu meer verstand van logistiek, inkoop, verkoop, boekhouden, marketing (“en schoonmaken!” roept Maarten) dan ik ooit heb gehad.” Jorden: “Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Daarom zijn we het samen gaan doen. Dat je back up hebt van elkaar. En omdat we ook vrienden zijn, weten we wat we aan elkaar hebben.” 

Toekomstplannen 

Hun plannen voor de toekomst? “Een huis in Spanje,” grapt Maarten. “Nee hoor, we zijn op zoek naar een grotere ruimte. We willen meer dingen zelf gaan doen. Daarvoor moet je investeren in bijvoorbeeld machines. Daarvoor zullen we vast ook weer bij Qredits aankloppen. 

Heb jij net als Jorden en Maarten ook behoefte aan een grotere ruimte? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een bedrijfslening of een microkrediet. Een van de veelgestelde vragen is dan: "Waar kan ik het beste een zakelijke lening afsluiten?" Bij Qredits bieden we verschillende zakelijke leningen voor jouw situatie. Daarnaast is Qredits een stichting zonder winstoogmerk. Dat betekent dat wij onze winst teruggeven aan ons doel: ondernemerschap bevorderen en verbeteren. Sluit je lening af bij een stichting als Qredits en zet net als BAMQ de volgende stap met jouw bedrijf!

Heb je ook behoefte aan een grotere bedrijfsruimte?

Zet de volgende stap met jouw bedrijf.
Bekijk zakelijke kredieten