Man met een rood shirt heeft zijn ogen dicht en juicht Arrow

Vijf tips voor jonge ondernemers

Laura Lümker
Geschreven door
Laura Lümker
Data Marketeer
Toegevoegd op
02-06-2022
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
EigenBaas voor het onderwijs
EigenBaas inspiratieverhalen
EigenBaas voor docenten

Ondernemen wordt populairder

Ondernemen wordt elk jaar populairder onder jongeren. Tegenwoordig is de drempel een stuk lager om bijvoorbeeld een webshop te ontwikkelen. En door social media kun je snel een grote groep mensen bereiken.

Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijf een succes wordt? Hierbij vijf tips:

Icon type is not defined

Tip 1: Stap uit je comfort zone

Eén van de meest bekende tips die je kunt krijgen van succesvolle ondernemers is dat je uit je comfort zone moet komen en risico’s moet nemen. Dit is niet altijd even makkelijk, maar de uitwerkingen kunnen jou als ondernemer en je bedrijf een echte boost geven.

Icon type is not defined

Tip 2: Neem actie!

Succes komt niet zomaar aanwaaien. Deel je ideeën met mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Bezoek evenementen, beurzen en netwerk-borrels. En vergeet natuurlijk je online netwerk niet: LinkedIn. Dit kanaal leent zich ook voor het vragen van advies. Stel je dus eens kwetsbaar op door bijvoorbeeld een dilemma te delen. Je zult versteld staan van het aantal mensen dat je kunt bereiken via online kanalen.

Icon type is not defined

Tip 3: Wees geduldig

In veel gevallen kost het starten van een eigen onderneming veel tijd. Veel tijd van jou als ondernemer, maar ook het wachten op goedkeuring en het creëren van naamsbekendheid zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Ondanks dat het proces soms wat lang kan duren is het belangrijk om geduldig te blijven en realistische doelen op te stellen. Zo blijf je gefocust en kun je een goede balans vinden tussen de onderneming en jezelf.

Icon type is not defined

Tip 4: Onderzoek de markt en klanten

Onderzoek wat er allemaal gebeurt in de markt en leer je klanten kennen. Welke trends zijn er en hoe kun jij daar met jouw bedrijf op inspelen? Wie zijn je klanten en hoe kun je hun eigenschappen en leefstijlen voor je laten werken in je marketingplan? Dit zijn vragen die je kunt onderzoeken om er achter komen hoe je met jouw product of dienst toegevoegde waarde kan creëren voor jouw klanten. En, niet te vergeten, onderzoek de concurrentie en ga op zoek naar jou Unique Selling Point – waarin onderscheid jij je van de concurrentie?

Icon type is not defined

Tip 5: Financieel op de rit

Een voorwaarde voor een goede start als ondernemer heeft ook te maken met financiën. Het is belangrijk dat je alles financieel op de rit hebt. Misschien heb je zelf al gespaard en kun je met je eigen geld investeren in het idee. Maar soms is er extra geld nodig van andere partijen zoals familie of vrienden. Maak hier dan goede afspraken over en zet dingen op papier. Er is ook nog een andere optie. Je kunt voor het starten van je bedrijf ook een krediet opvragen bij de bank of kredietverstrekker.

Samengevat? Houd je doelen voor ogen en geef niet op als het een keer fout gaat. Zet alles voor jezelf op een rijtje en kijk hoe jij deze tips kan toepassen op jouw weg naar succes!