Eigen baas
4 mensen staan op een strand en lachen naar de camera Arrow

EigenBaas ervaring Joshua: The Bamboovement

'We proberen zo milieuvriendelijk mogelijk te blijven door samen te werken met organisaties als Eden Reforestation Project (ERP).'

Laura Lümker
Geschreven door
Laura Lümker
Data Marketeer
Toegevoegd op
15-11-2022
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
EigenBaas voor het onderwijs
EigenBaas inspiratieverhalen

Milieuvriendelijk ondernemersavontuur

Een organisatie die duurzame en milieuvriendelijke producten aanbiedt, gemaakt van bamboe in plaats van plastic

Joshua is de oprichter van The Bamboovement. De wat? The Bamboo - movement. Een organisatie die duurzame en milieuvriendelijke producten aanbiedt, gemaakt van bamboe in plaats van plastic.  

De 25-jarige ondernemer begon tweeënhalf jaar geleden aan zijn ondernemersavontuur nadat hij een jaar op wereldreis was geweest. Tijdens een trip naar Indonesië liet hij zich inspireren door de grote voordelen van het gebruik van bamboe als materiaal. Bamboe is sterk, makkelijk te bewerken en het belangrijkste; het is duurzaam.  

Arrow

Een steentje bijdragen

Doordat Joshua geconfronteerd werd met de plastic crisis waarin de wereld verkeert, besloot hij verantwoordelijkheid te nemen en zijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. En dus koos hij niet de gebruikelijke route om na zijn bachelor zijn master te plannen, maar besloot hij zijn eigen bedrijf te beginnen. Je weet wat ze zeggen. Om de wereld te veranderen, moet je bij jezelf beginnen.  

Kwaliteit 

De natuurlijke producten van The Bamboovement zijn duurzaam, milieuvriendelijk en plasticvrij, zonder dat het ten koste gaat van kwaliteit.  Het assortiment bestaat uit huishoudelijke- , kantoor- en verzorgingsproducten zoals herbruikbare wattenschijfjes, shampoo en bodybars, bamboe tandenborstels, haarborstels en tandenragers. Daarnaast lanceerde de start-up organisatie onlangs ook haar eigen 100% milieuvriendelijke scheermes. In plaats van plastic is dit scheermes gemaakt van een bio-composiet, wat betekent dat het is gemaakt van een combinatie van lijm en hout. Wist je dat alleen al in Groot-Brittannië jaarlijks 4.500.000 kilo hout wordt verbrand? Al dit hout zou gemakkelijk gebruikt kunnen worden voor plasticvrije producten. Zoals scheermesjes, tandenborstels of zelfs bestek.  

Benieuwd naar EigenBaas voor het onderwijs?

Bekijk extra informatie
Het EigenBaas onderwijsprogramma

Leveranciers

De grote uitdaging? Hoe blijf je milieuvriendelijk als je leverancier uit Azië komt? Joshua: 'We proberen zo milieuvriendelijk mogelijk te blijven door samen te werken met organisaties als Eden Reforestation Project (ERP). Deze organisatie richt zich op het planten van bomen en zorgt zo voor het milieu.' 

Joshua is vegetariër en voor elke bestelling bij The Bamboovement wordt een boom geplant, zo probeert Joshua de productie en transport van zijn producten te compenseren. Ook wanneer hij op zakenreis naar Azië gaat, probeert hij zijn CO2-voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Ooit geprobeerd om jouw vlucht te vervangen door een 167-uur durende treinreis? Joshua heeft het gedaan. 

CO2-positief 

Om groot te zijn, moet je groot denken. En daarom probeert The Bamboovement nog sneller te gaan dan men zich kan voorstellen. Een van de grootste doelen van de organisatie is om hun producten niet alleen CO2-neutraal maar zelfs CO2-positief te maken. Een ander doel is het starten van een non-profit organisatie die zich alleen bezighoudt met klimaatverandering. Bijvoorbeeld door van gerecycled plastic bouwstenen te maken. Chapeau!