Arrow

Nieuws: Qredits, Novel-T en Universiteit Twente werken samen in vernieuwde TOP-regeling

Rosan Collet
Geschreven door
Rosan Collet
Online Marketeer
Toegevoegd op
20-05-2021
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Nieuws
Krediet
Over Qredits

TOP-regeling

De TOP-regeling geeft startups van de Universiteit Twente (UT) al meer dan 25 jaar waardevolle support en financiële steun om hun business naar een volgende fase te brengen. Voor het financiële deel van de pre-seed regeling, die namens de UT door Novel-T wordt uitgevoerd, is vanaf 1 januari de samenwerking gevonden met Qredits.

De regeling heeft in het verleden zijn waarde meer dan bewezen. Onderzoek toont aan dat bedrijven met een TOP-regeling aantoonbaar meer kans maken op vervolgfinanciering. Hierdoor hebben zij een grotere overlevingskans en kunnen zij harder groeien. De samenwerking met Qredits in de TOP-regeling versterkt het ecosysteem voor jonge innovatieve bedrijven.

Arrow

Samenwerking

Roy Spit, operationeel directeur Qredits: 'Qredits heeft als kredietverstrekker al sinds de start in 2009 als missie om ondernemerschap op allerlei manieren te stimuleren, zowel met coaching als met krediet. Dagelijks worden we verrast met prachtige ondernemersplannen van zowel startende als bestaande ondernemers. Door deze samenwerking met Novel-T kunnen we ook innovatieve startups voorzien van een krediet zodat ze kunnen starten of groeien met hun bedrijf.' zegt Roy Spit. 

'Daarnaast zijn we op deze manier ook regionaal betrokken bij ondernemerschap in Twente. En we weten uit eigen ervaring dat ondernemerschap in deze regio zowel letterlijk als figuurlijk de ruimte krijgt om te groeien. Daar een steentje aan bijdragen is voor ons erg waardevol, helemaal in deze TOP-regeling waarin al die  gemotiveerde en getalenteerde (student) ondernemers op een verantwoorde wijze de stap naar ondernemerschap wagen.'

Het vergroten van de overlevingskans

Vroege fase financiering is vaak een struikelblok voor startups. 'Innovatieve  startups hebben vaak meer ontwikkeltijd nodig om tot een vervolginvestering te kunnen komen. De lening binnen TOP overbrugt deze fase. De overlevingskans wordt verder vergroot door de ondersteuning die geboden wordt aan de ondernemer. Denk aan support in business development, ip- en octrooien, vervolgfinanciering, marketing en sales. Het contact met en de ondersteuning van de beoordelingscommissie is voor deelnemers ook erg belangrijk. 

In de commissie zitten ondernemers die vanuit eigen ervaring weten hoe moeilijk het starten van een bedrijf kan zijn en voor welke valkuilen je moet oppassen. Oprichters van bedrijven als PNO, MoneyBird en Flexxolutions helpen TOP-ondernemers met hun ervaringen op weg naar succes', aldus Jaap Beernink, CEO van Novel-T.

Universiteit Twente ondersteunt startups

De pre-seed lening werd de laatste jaren verstrekt door de Universiteit Twente. Collegevoorzitter Victor van der Chijs: 'We bieden al meer dan dertig jaar financiële steun aan startups met innovatieve ideeën. De Universiteit Twente heeft een lange geschiedenis in maatschappelijke en economische valorisatie van kennis uit onderzoek. Die traditie vloeit voort uit de opdracht die de universiteit meekreeg bij haar oprichting en is de loop der jaren steeds verder uitgebouwd. We kijken continu naar maatschappelijke en economische kansen voor onderzoek en een doorontwikkeling van de TOP-regeling hoort daarbij. Het is zaak dat we voorop blijven lopen en onszelf opnieuw blijven uitvinden.'

Over de TOP-regeling

TOP-bedrijven ontvangen een lening van maximaal 40.000 euro om hun idee of product verder te ontwikkelen en te vermarkten. Naast financiële steun krijgen bedrijven toegang tot diverse vormen van ondersteuning en advies.

Voorbeelden van TOP-bedrijven

Voorbeelden van bedrijven die in het verleden gebruik hebben gemaakt van TOP zijn: Xsens, 4Silence, Booking.com en meer recent CodeSandbox, Pureps, Breath in Balance en 360SportsIntelligence.