Arrow

Hoe maak je een bedrijfsplan voor jouw start-up?

Een vliegende start begint met een goed plan

Ashley Grobben
Geschreven door
Ashley Grobben
Content marketeer
Toegevoegd op
13-05-2025
Gemiddelde leestijd
4 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Ondernemers die verder willen
Kennis & Inspiratie

Dit is de basis van je bedrijf

Een sterk bedrijfsplan ofwel ondernemingsplan is de fundering van je bedrijf. Zonder plan blijft het bij een idee. In je ondernemingsplan zet je overzichtelijk op een rij wat je gaat doen, voor wie, hoe en met welk geld. Het bestaat uit drie onderdelen: de beschrijving van je onderneming, het marketingplan en het financieel plan. Een bedrijfsplan maken geeft richting en vertrouwen. Niet alleen aan financiers als je een krediet nodig hebt, maar vooral aan jezelf. Je weet waar je naartoe werkt en kunt altijd terugvallen op je plan als je twijfelt of een nieuwe stap wilt zetten. In deze blog leggen we uit wat er in je plan moet staan en hoe je het aanpakt. Met tools, tips én hulp als je vastloopt.

Wat moet er in een bedrijfsplan voor een start-up staan?

1. De beschrijving van jou en je onderneming

Je wil een onderneming starten en daarvoor een plan opstellen. Vertel wie je bent, wat je doet en waarom jij dit bedrijf start. Wat neem je mee aan ervaring of kennis? Wat zijn je sterke punten en waar wil je nog in groeien? Een persoonlijk stuk geeft vertrouwen en laat zien dat je weet waar je aan begint. Maar ook: wat ga je precies doen? Beschrijf je product of dienst, je verdienmodel en wat jou uniek maakt. En hoe ga je dat aanpakken?

Vind je het lastig om je sterke en zwakke punten te beschrijven? Doe dan de ondernemerstest en ontdek je ondernemerskwaliteiten.

Arrow

2. Je marketingplan

Wie is je doelgroep en wat speelt er in jouw markt? Doe een concurrentieanalyse, benoem marktontwikkelingen en werk een SWOT-analyse uit. Vergeet ook je marketingmix niet: hoe ga je je aanbod in de markt zetten. En daarbij horen ook je missie en visie. Het klinkt misschien overbodig, maar het helpt je keuzes maken. Je missie laat zien waar jij voor staat als ondernemer. Je visie beschrijft waar je over een paar jaar wilt staan. In ons gratis ondernemingsplan voorbeeld komen deze ook terug in het tweede deel, het marketingplan.

3. Je financieel plan

Een belangrijk onderdeel. Wat zijn je verwachte inkomsten en uitgaven? Hoeveel startkapitaal heb je nodig en hoe ga je dat financieren? In dit onderdeel onderbouw je waarom jouw plan financieel haalbaar is.

Tip: Het kan best lastig zijn vanaf nul te beginnen met je plan. Daarom hebben we een handig template gemaakt. Kwestie van invullen en klaar!

Een bedrijfsplan is ook voor bestaande ondernemers

Een ondernemingsplan is niet alleen voor startende ondernemers. Ook als je al een tijdje onderneemt, komt er een moment waarop je opnieuw moet plannen. Bijvoorbeeld als je wilt investeren in een nieuw pand, extra voorraad, personeel of verduurzaming. Dan is een goed plan onmisbaar. Ook dan helpt het template of een coach je verder.

Wil je verduurzamen? Dan is een goed plan de eerste stap. 

Hulp nodig bij het schrijven van je ondernemingsplan?

Loop je vast of weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan is het coachtraject iets voor jou. In drie maanden helpt een Qredits-coach je met het opzetten van je plan. Jij schrijft, jouw coach leest mee, denkt mee en geeft advies over je begroting, markt en strategie.

Arrow