vrouw staat trots in haar eigen kookstudio en draagt een groene jumpsuit Arrow

Ondernemersverhaal Traiënne Pasteuning – Trai Vegan & Trai WORKS

“Vorig jaar is mijn droom toch werkelijkheid geworden."

Jacqueline Sibon
Geschreven door
Jacqueline Sibon
Event- en projectmanager
Toegevoegd op
26-04-2024
Gemiddelde leestijd
5 minuten
Geplaatst onder
Startende ondernemers
Ondernemers die verder willen
Ondernemersverhalen
Kennis & Inspiratie

Koken voor vrienden werd al snel koken voor heel Utrecht

Traiënne Pasteuning (38 jaar) zat in een burn-out en realiseerde zich: ik ga doen wat ik écht leuk vind. Dat is koken!  Haar opleiding aan de koksschool kwam goed van pas. En dus ging ze een eigen bedrijf starten en begon ze met het bereiden van veganistische maaltijden voor de ‘inner circle’: haar gezin, familie en bekenden. Daarna voor de wijk en al snel voor heel Utrecht. Nu runt Traiënne (of Trai voor intimi) 6 dagen per week haar eigen vegan kookstudio, Trai Vegan. 

Van mensen thuis over de vloer naar een eigen pand

Traiënne: “Bij het bereiden van de maaltijden werd mij vaak gevraagd hoe ik dit zo lekker maak. Toen kwam bij mij het idee om het mijn klanten zelf te leren. En zo zijn de kookworkshops ontstaan.” Surinaams, Thais, Indiaas…. de exotische geuren kun je al ruiken. En er wordt regelmatig een dansje gedaan tijdens het koken. Zo weet je dat je lekker bezig bent in de keuken! 

Zoals bij vele anderen: ondernemen start eerst vanuit huis. Maar dat werd snel te klein. “Mijn man klaagde op een gegeven moment dat er te vaak, te veel mensen thuis over de vloer liepen​​. In 2019 heb ik een ondernemersplan opgesteld en ben online gaan zoeken naar een financierder die bij mij past. Ik vond Qredits en werd direct enthousiast! Dit voelde goed: je hebt je eigen adviseur, je kunt opleidingen volgen en gebruik maken van een coach. Het gesprek met Qredits bedrijfsadviseur Stefan van den Brakel over een eigen pand was erg fijn."

Daarna ging het snel met haar eigen bedrijf. Plan goedgekeurd. Pand gevonden in Bunnik en Traiënne is gaan draaien.

Arrow

Kookstudio én Flex-werkplek dat is een goed idee

Ook wilde Traiënne een eigen bedrijf beginnen met een co-workingspace; een flex-werkplek met lekkere koffie en thee, fijne kantoorstoelen en verstelbare bureau’s. ​En natuurlijk met heerlijk vegan eten. ​Maar helaas gooide covid ‘​​roet in dat eten’ en de plannen gingen on hold. 

“Vorig jaar is mijn droom toch werkelijkheid geworden. Ik kreeg een pand in Utrecht Leidsche Rijn centrum toegekend. 1 Februari jongstleden opende ik, wederom met hulp van Qredits, de deuren van Trai WORKS en verhuisde ik met Trai Vegan in een pand ernaast. Nu heb ik beide bedrijven naast elkaar. Echt een droom!” 

Waarom veganistisch?

Vanuit huis at Traiënne vroeger al geen vlees. Toen ze zwanger was van haar zoon ging ze nadenken over haar voetafdruk in deze wereld voor hem. De keuze was logisch: via voeding. “Er is niets moeilijks aan veganistisch koken. We zijn in Nederland gewend om aardappels, vlees en groente op tafel te zetten, of een keer een pastamaaltijd. Maar dan houdt het al snel op. Het is een gedachteverandering.” 

“De basis van veganistisch eten is aards​ z​oals knollen en (seizoen)groentes. Voeg bijvoorbeeld peulvruchten, zaden, ​en/​of noten ​aan je maaltijd ​toe."

Veganistisch koken is heel makkelijk en bijkomend voordeel: het hoeft niet duur te zijn.

Arrow

Oplossingsgericht denken is in je voordeel als ondernemer

Traiënne: “Wat mij een goede ondernemer maakt? Ik denk oplossingsgericht. Ik zie problemen niet als een belemmering, maar gewoon ​als ​iets dat we kunnen oplossen. Maar ik vind het wel erg lastig om hulp te vragen. Daarom was ik ook erg blij dat Stefan mij tijdens covid belde of ik uitstel van aflossing nodig had.” Traiënne gaat verder: “Zo blij dat er met je wordt meegedacht! Qredits stimuleert je om nieuwe trainingen te volgen en zo word je elke keer aan het denken gezet: is dit iets voor mijn onderneming?” 

Door Qredits heb ik mijn eigen vegan kookstudio​ en flex-werkplek​!

“Het leuke aan mijn ​bedrijven ​is dat ik mensen blij maak met eten. ​Lekkere voeding is zó belangrijk. ​Door mijn burn-out ben ik gaan doen wat ik leuk vind. En ik heb nu mijn eigen kookstudio én flex-werkplek!”  Traiënne geeft samen met haar team de meest gevarieerde, smakelijke en gezellige vegan kookworkshops. Met hun grote kennis van plantaardig eten en passie voor alles wat lekker smaakt, is Trai Vegan een heus begrip in de Nederlandse vegan wereld.

Handig template voor je ondernemingsplan

Zie jij een eigen kookstudio ook wel zitten? Of heb je een idee maar nog geen uitgewerkt ondernemingsplan? Qredits is er voor je met een ondernemingsplan template. Hier leer je waar je rekening mee moet houden als startende ondernemer. Je bedenkt hoe je jouw product of dienst in de markt zet en hoe je geld gaat verdienen. Houd er ook rekening mee dat een ondernemingsplan opgevraagd wordt als je een zakelijk krediet wil aanvragen, zoals bij Traiënne. 

Wij helpen je op weg met een handig template voor je ondernemingsplan!

Vul het template ondernemingsplan in

Kwestie van invullen en klaar!
Bekijk gratis template