
Ontdek hoe Hortense haar droom waarmaakte en met hulp van Qredits haar eigen uitvaartonderneming startte.
Ondernemen met hart voor mens en milieu
Vanuit haar atelier in Almere bouwt Femke Mostert (42) aan haar onderneming. La Femme Qui Rit – letterlijk vertaald: ‘de vrouw die lacht’ – is meer dan een merk. Het is een atelier dat circulair werkt én sociale impact maakt. Met restmaterialen zoals leer en oude bruidsjurken creëert ze unieke ontwerpen. Dankzij de hulp van Qredits kon Femke haar visie verder uitbouwen én sociale impact creëren. “Ik wilde iets opzetten dat betekenis heeft.” Wil je weten hoe ze dat doet? Lees dan verder.
Creatief was Femke altijd al, ze volgde zelfs de kunstacademieopleiding, maar de kunstwereld voelde niet als haar plek. “Heel eerlijk: kunst maken is geen vetpot, behalve als je héél goed bent óf veel geluk hebt. Ik wilde me liever meteen nuttig maken door anderen te helpen en te begeleiden, maar ik voelde wél de behoefte om creatief bezig te zijn. Meubelstofferen trok mij al een tijdje, ik besloot het gewoon te gaan doen.
Ze begon een eigen atelier, waar ze tassen maakt van hergebruikt leer. Supersociaal dus. Haar aanpak? Die is net zo sociaal. Zo begeleidde ze de afgelopen vier jaar meerdere vrouwen in haar bedrijf die vanuit de bijstand of ziektewet kwamen. “Ze begonnen echt vanuit een nulpositie. Bij mij konden ze re-integreren en bouwden ze weer een dag- en werkritme op."
"Ik vind het mooi om ook op die manier van betekenis te zijn.”
Hoe je een tas maakt? “In het begin plakte ik gewoon wat stukken leer aan elkaar. Tegenwoordig begin ik met een ontwerp, daar maak ik een patroon van, teken het uit op leer, snijd het op maat en zet het onder de naaimachine. Eigenlijk heel logisch als je het onder de knie hebt.” In de modewereld wordt duurzaamheid steeds vaker als marketingstrategie ingezet, maar volgens Femke is niet alles zo groen als het lijkt. "Er komen steeds meer zogenaamd duurzame merken op de markt."
"Vegan leer klinkt goed, maar het is vaak gemaakt van aardolie, gemengd met bijvoorbeeld mango of ananasschil. Je hebt alsnog CO2-uitstoot én het is nog niet bewezen dat het dezelfde eigenschappen heeft als echt leer.” Volgens Femke betekent dit absoluut niet dat we massaal dieren moeten gaan slachten. “Gebruik wat er al is, maak iets van wat je hebt."
"Stop met het steeds iets nieuws produceren en kopen.”
Via een advertentie kwam Femke bij Qredits terecht. Op de website las ze over het Sociaal Krediet en wist meteen dat dit is wat ze nodig had. Ze kwam in contact met haar Bedrijfsadviseur Mirjam. “Zij stond naast me, juist op de momenten dat het wat minder ging. Als ondernemer kun je niet alles alleen, en dan is het ontzettend fijn als er iemand is die met je meedenkt.”
Dankzij het krediet kon Femke investeren in industriële apparatuur. “Dat heeft ervoor gezorgd dat ik direct goede spullen kon kopen en dat ik écht kon starten.” Voor Femke was het de combinatie van financiering én persoonlijke begeleiding die haar de ruimte gaf om verder te groeien.
Heb jij net als Femke een sociale missie, zoals duurzaamheid of inclusiviteit? Dat stimuleren we bij Qredits!
La Femme Qui Rit
Er is ondertussen heel wat veranderd bij La Femme Qui Rit. Waar Femke eerst zelf vrouwen opleidde in haar atelier, kiest ze er nu bewust voor om samen te werken met sociale naaiateliers. “Het opleiden van mensen kost veel tijd en aandacht. Dat deed ik met liefde, maar zorgde er ook voor dat ik zelf weinig ruimte overhield. Door het productieproces deels uit te besteden aan partners met dezelfde sociale missie, blijft de impact behouden.”
Ondernemen heeft haar veel geleerd, over haarzelf, over samenwerken, maar vooral over loslaten. “Je hoeft niet alles zelf te doen. Door op tijd uit te besteden en hulp te vragen, houd je overzicht en blijft er meer ruimte over.” Ze merkt dat vooral creatieve ondernemers vaak onderschatten hoeveel rust dat kan geven. Haar advies?
“Laat je niet afschrikken door wat je nog niet weet.”