Lachende man met blauw schort staat trots voor ijssalon. Arrow

Ondernemersverhaal: Hans Poeckling – Paul’s IJs

Bij Paul’s IJs in Almere klopt alles: de smaak, de sfeer en de mensen 

Ashley Grobben
Geschreven door
Ashley Grobben
Content marketeer
Toegevoegd op
09-10-2025
Gemiddelde leestijd
5 minuten
Geplaatst onder
Ondernemersverhalen
Kennis & Inspiratie

Een geboren ondernemer

Toen Hans Poeckling (58) begon met Paul’s IJs, was ondernemen voor hem allang niet nieuw. Hij had eerder al meerdere cafetaria’s, was eigenaar van een discotheek en draait al decennialang als DJ. Toch bracht zijn liefde voor ambacht hem uiteindelijk bij iets nieuws: ijs. Sinds zeven jaar runt hij samen met zijn vrouw Esmeralda ‘Paul’s IJs’ in Almere. Een succesvolle zaak waar mensen voor omfietsen én die hij mede dankzij een financiering van Qredits kon overnemen. 

‘Dat kan ik zelf ook wel’

Hans begon zijn ondernemersreis al op zijn 23e. “Ik dacht: dat kan ik zelf ook wel. Misschien zelfs beter.” En dus startte hij zijn eigen cafetaria, later gevolgd door een tweede én derde locatie. Daarna stapte hij over op iets compleet anders: een discotheek. “Dat is het mooie aan ondernemen: je blijft jezelf uitdagen.” 

Ook het ijsvak kwam niet uit de lucht vallen. “Naast m’n cafetaria zat een grote ijssalon. Dat fascineerde me. Dus ik ben cursussen gaan volgen: ik wilde álles weten over ijs maken.” Zijn liefde voor het ambacht groeide en hij begon op kleine schaal zelf ijs te maken. Tot hij in gesprek kwam met Paul, de eigenaar van Paul’s IJs. 

“Eerst nam ik zijn ijskar over. Vier jaar later wilde hij ook van de winkel af. Tja, dan moet je toeslaan.” 

Arrow

Neem je een goedlopend bedrijf over? Laat dan het eerste jaar alles zoals het is. Pas daarna geef je er stap voor stap je eigen draai aan.

Hans Poeckling

Hans Poeckling

Paul’s IJs

Ijs zorgt voor blije mensen

Wat Hans zo mooi vindt aan het ijsvak? “IJs is een traktatie. Mensen komen vrolijk binnen, zeker als het zonnetje schijnt. Boodschappen doen móet je doen, maar ijs eten wíl je.” Hij werkt met liefde aan zijn producten, samen met zijn gezin. “Dan kijk ik naar buiten en zie ik al die mensen die iets kopen wat wij samen hebben gemaakt. Dat is goud waard.” En het werkt. “We bestaan nu zeven jaar en draaien beter dan ooit. Klanten komen speciaal naar ons. Niet alleen omdat het ijs goed is, maar omdat het hele plaatje klopt: de sfeer, de mensen, de uitstraling. Dat maakt me wel trots, ja.” 

Een goedlopend bedrijf overnemen

Voor Hans was het de eerste keer dat hij een bestaande zaak overnam. “De naam was al bekend, de klantenkring stond er al. Je bouwt dus niet helemaal from scratch.” Tegelijkertijd brengt dat ook verantwoordelijkheid met zich mee. Zijn grootste tip? “Laat het in het begin zoals het is. Als iets goed draait, ga dan niet meteen van alles veranderen. Mensen zijn gehecht aan hoe het was. Geef ze geen reden om te zeggen: ‘Het is niet meer zoals vroeger.’” Na een jaar begon Hans stap voor stap zijn eigen draai te geven. “Kleine dingen, zoals bananenijs op mijn manier maken. Zo maak je het geleidelijk meer van jezelf, zonder je vaste klanten kwijt te raken.” En met succes: Paul’s IJs is inmiddels een begrip in Almere Buiten.

Ben je benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsovername? Je leest het hier

Zakelijk krediet

Een zakelijk krediet geeft je de ruimte om een bedrijf over te nemen.
Ontdek het hier

Geen zomer zonder ijs, geen winter zonder wafels

Een ijssalon draait op zon. “Een zonnige zomer kan zomaar tien procent extra omzet opleveren. Maar regen kan net zo goed vijftien procent eraf snoepen.” Hans werkt daarom met dertig flexibele krachten, die hij inzet tijdens drukke periodes.

In de winter is de salon grotendeels gesloten, maar rond kerst zijn ze open voor verse stroopwafels en warme wafels. “Zo blijft er toch werk en beweging. En ik blijf zelf ook bezig: met dj-klussen en cateringopdrachten. Ik ben niet gemaakt om stil te zitten.”

Een financiering van Qredits

Voor de overname van Paul’s IJs had Hans financiering nodig. “Bij mijn eigen bank kreeg ik het niet voor elkaar. Te weinig dekking, te veel rekensommetjes en vooral: te weinig persoonlijke blik.” Via zijn bank kwam hij bij Qredits terecht. “Mirjam kende Almere en m’n naam. Ze kwam gewoon bij ons thuis, wilde weten wie ik ben, wat ik ga doen en hoe ik het ga terugbetalen. Dat vertrouwen gaf mij rust.” Toen niet veel later corona roet in het eten gooide, dacht Qredits direct mee. “Ik mocht tijdelijk minder aflossen. Dat gaf me de ruimte om te blijven ondernemen.” En in maart 2025 was het zover: de lening is volledig afgelost. “We hebben het gevierd met ijs en een etentje. Een supermooi moment!” 

Wil jij ook een bedrijf overnemen? Bijvoorbeeld een zaak waar je al werkt of een concept dat helemaal bij jou past? Ontdek hoe je dat aanpakt én financiert.

Arrow