Man staat in de keuken en lacht terwijl hij tomaten van iemand aanneemt. Arrow

Ondernemersverhaal: Miguel Lopez – Don lopez

Verse tortilla's zorgen voor volle tafels bij Don Lopez

Ashley Grobben
Geschreven door
Ashley Grobben
Content marketeer
Toegevoegd op
27-05-2025
Gemiddelde leestijd
5 minuten
Geplaatst onder
Ondernemersverhalen
Kennis & Inspiratie

Echt Mexicaans eten

Bij Don Lopez in Rotterdam word je meegenomen naar Mexico. Naar échte smaken en échte gastvrijheid. Miguel Lopez (29) opende zijn restaurant op 1 april 2025 en maakte daarmee zijn droom waar: zijn eigen ‘Mexican soul food’ restaurant in Rotterdam. Dankzij zijn doorzettingsvermogen, passie én een Microkrediet van Qredits. Benieuwd naar zijn bijzondere ondernemersreis? Lees snel verder. 

Van Mexico naar Nederland

Miguel groeide op in Mexico en woonde jarenlang in Texas. Zijn liefde voor koken begon thuis, in de keuken van zijn oma. “Mijn oma stond altijd te koken als ik thuiskwam van school. De zorg en liefde waarmee zij kookte, neem ik nog elke dag mee de keuken in.” Toen zijn van oorsprong Franse oma overleed, besloot Miguel haar geboortegrond in Europa te bezoeken. “Het was bedoeld als een korte reis, maar uiteindelijk bracht het me naar Nederland.”  

Sinds 2019 woont Miguel in Rotterdam, waar hij naast zijn studie International Business & Accountancy werkte in de horeca. “Wat ik ook deed, ik vond mezelf steeds terug in de keuken. Dat voelde als thuiskomen.” Na jarenlange ervaring in de horeca en werkweken van soms 70 uur, begon het te knagen. “Er moest méér zijn dan alleen werken voor een baas. Ik wilde mijn eigen visie neerzetten. Als ik dan toch zo hard werkte, dan liever voor mezelf.” Na acht maanden plannen, twijfelen en opnieuw proberen, vond hij de juiste locatie én de moed om het echt te doen.

“Ik besefte: hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Dit was mijn moment.” 

Arrow

Vers, met de hand gemaakt

Don Lopez is anders dan andere Mexicaanse restaurants. “Ik heb bewust mijn eigen koers gevolgd. Alles wordt hier vers gemaakt. Geen standaardproducten uit de groothandel, maar écht vers eten, met liefde bereid. Alles is met de hand gemaakt. Zo ook onze tortilla’s die we elke dag zelf maken. Het is arbeidsintensief, maar het is het waard. Je proeft het verschil. En als gasten dat opmerken? Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.” 

Maar minstens zo belangrijk is de sfeer in zijn restaurant. “In Mexico is gastvrijheid vanzelfsprekend. Of het nu druk is of niet: gasten krijgen altijd persoonlijke aandacht. Dat was het allereerste wat ik op papier zette in mijn ondernemingsplan! Klantcontact staat voorop. En dat waarderen mensen: bijna elke review noemt onze service.” 

Ondernemen is niet voor iedereen. Je moet bereid zijn om hard te werken en lange dagen te maken. Maar als je gasten ziet genieten, als de borden leeg terugkomen in de keuken... dan weet je: dat is waarvoor ik het doe.

Miguel Lopez

Miguel Lopez

Don lopez

De overname financieren

De weg naar financiering was niet makkelijk. “De meeste banken wouden alleen de cijfers zien. Ze vroegen of ik mijn exploitatiebegroting kon toelichten, maar er was weinig ruimte voor mijn verhaal.” Via een tip kwam Miguel bij Qredits terecht. “Vanaf het eerste gesprek voelde het anders. Mijn bedrijfsadviseur Wendy nam echt de tijd voor me. Ze kwam zelfs bij me thuis. Ze stelde kritische vragen, maar altijd op een manier die me hielp verder te denken. Wat moet je per maand verkopen om rond te komen? Heb je overal aan gedacht? Ze zette alles helder op een rij. Mijn gesprek met haar was echt een eye-opener. Zonder Qredits was Don Lopez er niet geweest. Wat ze voor startende ondernemers doen is ongelofelijk. Ze zien niet alleen je cijfers, ze zien jou."

"Ze geloven in je als persoon én in je idee. Dat vertrouwen gaf me het laatste duwtje dat ik nodig had.” 

Heb je een financiering nodig?

Met een Microkrediet kun je een kleine lening afsluiten tot € 50.000.
Ontdek het hier

Don Lopez over de grens?

Hoewel Don Lopez oorspronkelijk bedoeld was als take-away, groeide het al snel uit tot een restaurant. “Dat hebben mijn klanten zelf bepaald. Mensen wilden hier blijven zitten, een tafel reserveren en zo is het vanzelf getransformeerd naar een restaurant. Daar passen we ons graag op aan.” Maar Miguel droomt verder. “Ik wil eerst Don Lopez in Rotterdam stevig neerzetten en dan uitbreiden naar een groter restaurant dichter bij het centrum. 

En daarna? Misschien Amsterdam. Misschien zelfs over de grens, naar Duitsland.” 

Arrow