
Met een MKB Krediet van Qredits opende Charlotte en haar man een high end sportschool in Rotterdam.
Verse vis van topkwaliteit
Dat Sjoerd Maussen passie heeft voor vis, zie je aan alles. In oktober 2023 opende hij zijn winkel Le Poissonnier: een prachtige zaak in hartje Maastricht, gevuld met dagverse vis, zeevruchten, delicatessen en bijpassende wijnen. Dankzij een financiering van Qredits kon hij zijn zaak tot in de puntjes inrichten. En dat werpt z’n vruchten af: inmiddels weten steeds meer klanten hem te vinden aan de Maastrichter Heidenstraat. “Ik wil mensen meenemen in mijn wereld. Verrassen, inspireren en smaakpapillen prikkelen.” Lees snel verder voor zijn verhaal.
Sjoerd komt uit een echte ondernemersfamilie. “Opa had een warenhuis in Maastricht, mijn vader een café en restaurant. Ondernemen zat er dus al vroeg in, maar ik zette nooit echt door.” In plaats daarvan werkte hij jarenlang met plezier in de horeca, tot dat met een jong gezin niet meer te combineren was. “En toen rolde ik in de vis. Ik kwam via een vriend bij de visafdeling van de Hanos. Vis en fruits de mer hebben me altijd al gefascineerd.
Als ik water zie ga ik meteen op zoek naar wat er zwemt.” Sjoerd werkte zich op tot versmanager, stapte later nog over naar een andere werkgever, maar dat bleek geen match. “Ik ben geen opgever, maar het begon te kriebelen. Ik wilde terug naar mijn passie. Met mensen praten over mooie producten en uitleggen hoe je die bereidt en serveert."
"Dat wilde ik weer. En dus besloot ik het roer om te gooien.”
Maar hij sprong niet zomaar in het diepe. “Ik begon met het schrijven van een ondernemingsplan. Meerdere zelfs. Ik geloof: als je iets serieus wilt doen, moet je het goed uitdenken. Wat wil je bereiken? Wat heb je voor ogen? En waar droom je van? Mijn oorspronkelijke idee was een luxe delicatessenwinkel met horeca, met vis in de hoofdrol. Maar een horecavergunning bleek lastig te krijgen.
“Toen kreeg ik de vraag: waarom begin je geen viswinkel? In Maastricht waren maar twee viswinkels en geen één in het centrum. Dus ik voelde al snel dat dit een mooie kans was.” Of hij het spannend vond om te switchen van plan? “Nee. Je hebt een doel en dan ga je er ook voor. Ik schreef mijn plan om, vroeg advies aan mensen om me heen en toen ook zij enthousiast waren, belde ik Qredits.”
Via Qredits kwam Sjoerd in contact met zijn Bedrijfsadviseur Helmi. “Vanaf het eerste gesprek hadden we een klik. Ze geloofde in mijn plan. Dankzij haar vertrouwen kreeg ik het krediet rond.” Met dat krediet én zijn eigen spaargeld kon hij gaan verbouwen. Van koelingen en vitrines tot een nieuwe vloer, afvoer, elektra en apparatuur. “Het stond helemaal leeg, dus je hebt echt álles nodig. En ik wilde ook een buffer opbouwen, voor als het even tegen zou zitten. Gelukkig heb ik die buffer nog steeds. Ik kon mezelf vanaf het eerste jaar een minimumloon uitbetalen en ik maakte dus al snel winst.”
Ging alles meteen goed? “Nee hoor. Ik dacht in het begin in grotere hoeveelheden, zoals bij de Hanos. Maar hier vroeg iedereen 100 gram van dit, 250 gram van dat. Ik had dus veel te veel voorraad. Maar inmiddels draai ik strak. Geen derving, alles wordt verwerkt.” Sjoerd leerde zijn klanten kennen, van lokale bewoners tot toeristen en paste zijn assortiment daarop aan. Van verse vis en salades tot delicatessen als kaviaar, champagne, sardientjes en zelfs ‘To Good To Go’. “Creatief zijn hoort erbij.”
Wat Le Poissonnier bijzonder maakt, is niet alleen de kwaliteit, maar ook de service. “Veel mensen weten niet hoe je vis bereidt. Dat leg ik uit. Daar komen ze voor terug.” Ook de buurtondernemers werkt hij graag mee samen. “Het broodwinkeltje naast me gaat in de zomer twee weken dicht, dus dan verkoop ik hun brood. Zo help je elkaar.”
Sjoerd staat nu nog elke dag zelf in de winkel, maar weet dat dat niet zo kan blijven. “Ik heb hulp nodig. En wie weet… over een paar jaar een tweede vestiging. Misschien met horeca, zoals ik ooit voor ogen had. Dit is al een droom, maar als ik ergens potentie in zie, ga ik ervoor. Ik zeg het nooit hardop, maar ik ben trots op wat ik hier heb neergezet."
"Elke ochtend als ik de winkel opendoe, denk ik: dit is van mij. Laat de klanten maar komen!”