
Versterk je klantrelaties met 5 tips voor betere service, communicatie en klantgericht werken.
Onduidelijkheid over regels en kosten zet ondernemers onder druk
ALMELO, 8 juli - Uit de nieuwste editie van de Kleinbedrijf Index blijkt dat het merendeel van de ondernemers met klanten in Zero-Emissiezones al maatregelen heeft genomen om emissiearm te werken. Toch bestaat er veel onzekerheid over Zero-Emissiezones – met verwachte omzetverliezen en stijgende prijzen tot gevolg. Marco Smit, CEO van Qredits: “Een kwart van de ondernemers ziet geen andere optie dan Zero-Emissiezones te gaan mijden, terwijl er gunstige financierings- en subsidieopties beschikbaar zijn om de kosten van energiebesparende maatregelen te verlagen.”
Zero-Emissiezones (ZE-zones) zijn sinds 1 januari 2025 van kracht in 17 Nederlandse gemeenten. In 14 van deze steden gold het afgelopen half jaar nog een gedoogbeleid. Daaraan is nu een eind gekomen: per 1 juli kunnen bestuurders van bedrijfsauto’s die niet aan de regels voldoen, ook echt een boete verwachten.
Dat ondernemers met klanten in ZE-zones zich grotendeels hebben voorbereid op de veranderende wetgeving, blijkt uit de Kleinbedrijf Index. 70 procent van hen heeft al geïnvesteerd in een bedrijfswagen die voldoet aan de regels. Toch geeft een groot deel aan in de toekomst opnieuw te moeten investeren om de stap te maken naar volledig uitstootvrij. Bijvoorbeeld omdat er voor bepaalde type auto's een overgangsperiode geldt tot 2030. De noodzaak voor helderheid en ondersteuning op lange termijn is dan ook groot.
Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat 23 procent van de ondernemers met klanten in ZE-zones overweegt deze gebieden te mijden. Echter voor 75 procent van de ondernemers is het mijden van de ZE-zones geen optie. Bijna de helft van ondernemers met klanten in ZE-zones verwacht een omzetderving tot 30 procent als gevolg. Ook waarschuwen ze voor oplopende prijzen door afnemende concurrentie. Een kwart van de ondernemers ziet bovendien hun nettomarges dalen, omdat niet alle extra kosten die ze zullen maken volledig door te berekenen zijn.
Ondanks de behoefte aan helderheid en ondersteuning blijft kennis over beschikbare regelingen beperkt. Bijna de helft van de ondervraagde deelnemers snapt de regels en overgangsregelingen niet. Bovendien kent meer dan een derde van de ondernemers de huidige subsidie- en financieringsmogelijkheden niet. Toch verwacht ruim 40 procent van de ondervraagden dat subsidies en goedkope leningen hen kunnen helpen.
Financieringssteun om ondernemers te helpen sneller over te stappen op emissievrij vervoer, is al beschikbaar. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de MKB Duurzaamheidslening van Qredits: een speciale financiering met rentesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. Deze lening sluit aan bij de roep vanuit het kleinbedrijf om toegankelijke en betaalbare oplossingen. Ook bieden diverse gemeenten en enkele provincies specifieke leningsproducten voor ondernemers die willen verduurzamen.
De Kleinbedrijf Index doet een dringende oproep aan overheid en gemeenten: zorg voor gerichte en actievere communicatie over de ZEZ-regels. In gemeenten waar ondernemers geen overstap kunnen maken naar uitstootvrij vervoer, vanwege een tekort aan laadpalen, moet een structureel ontheffingsbeleid worden ingesteld. Tot slot is het noodzakelijk om de beschikbare subsidie- en financieringsregelingen beter onder de aandacht brengen bij de groep ondernemers die de overstap nog niet (volledig) heeft gemaakt.
Verder heeft de Kleinbedrijf Index weer onderzoek gedaan naar het algemeen economisch beeld van het kleinbedrijf. Dat is positief te noemen.