Nereida vertelt hoe ze de Kaapverdische cultuur deelt met haar bedrijf en hoe Qredits haar heeft geholpen.
Claudia Schaffitz – Brownies&downieS Almere
‘Iedereen is hier gelijk, zoals dat overal zou moeten zijn’
Een groot hart en een sociale missie
Brownies&downieS biedt mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt de kans om mee te draaien in een regulier horecabedrijf, een concept dat Claudia Schaffitz op het lijf geschreven is. Al negen jaar runt ze de vestiging in Almere-Buiten, en sinds kort ook de locatie in Almere-Stad. “Voor ik met Brownies&downieS begon, werkte ik in de zorg. Ik heb altijd een groot hart gehad voor anderen,” vertelt Claudia. Dankzij een Sociaal Krediet van Qredits kon ze verbouwen én haar tweede vestiging openen.
Samen sta je sterker
Een eigen bedrijf beginnen, stond niet per se op haar planning. “Eigen baas zijn, was voor mij nooit een prioriteit. Maar toen ik over Brownies&downieS hoorde, wist ik meteen dat dit het was: een plek waar zorg en horeca samenkomen. Voor mij zijn dat de mooiste vakgebieden, en nu komen ze samen in één bedrijf.” Bij Brownies&downieS draait alles om samenwerking. “Ik vergelijk het altijd met groep 1 en 2 op school. Groep 2 helpt groep 1 met veters strikken. Iedereen kan iets, en door elkaar te helpen kom je verder,” legt Claudia uit.
Dat principe trekken ze door in het bedrijf. “Iedereen werkt hier met een reden of vanuit een bepaalde expertise. We leren van elkaar en vullen elkaar aan.” En de sfeer? Die is volgens Claudia altijd goed. “Er wordt hier keihard gewerkt én keihard gelachen,” vertelt ze. Ze ziet zichzelf niet als een traditionele leidinggevende, maar als een verbinder.
“Mijn rol is om mensen te ondersteunen, zodat ze samen de beste oplossingen vinden.”
Puur is perfect
Brownies&downieS werkt onder het motto ‘Puur is perfect’. “We werken met pure, kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, omdat we het beste lunchrestaurant in de regio willen zijn. Maar puurheid zit ook in onze mensen. Hier kijken we niet naar elkaar vanwege een scheve neus, een beperking, of iets anders. Nee, iedereen is gelijk. We zijn wie we zijn: puur en eerlijk.”
Als verbinder van het team staat ze niet boven, maar tussen haar medewerkers. “Als het te druk is in de keuken, trek ik een koksschort aan en help ik mee. Staat er te veel afwas? Dan spring ik bij. Het maakt me niets uit. Om te begrijpen wat er op de werkvloer speelt, moet ik er onderdeel van zijn. De mensen op de werkvloer zijn de sleutel tot het succes van je onderneming.”
Inclusiviteit en diversiteit: dát is sociaal ondernemen
Voor Claudia is sociaal ondernemerschap geen keuze, maar een visie op hoe elk bedrijf zou moeten werken. “Als je diversiteit en inclusiviteit zou zien als een competitie of vakgebied, dan spelen wij in de hoogste klasse,” zegt ze met overtuiging. “Maar mijn droom is dat onze manier van werken de standaard wordt. Dat bedrijven vanzelfsprekend inclusiviteit en diversiteit omarmen. Iedereen hoort erbij, ongeacht een beperking, afkomst of wat dan ook.”
“Sociaal ondernemerschap draait om inclusiviteit en diversiteit. Dat zou de standaard moeten zijn voor elke onderneming.”
Sociaal Krediet van Qredits
Tijdens de coronaperiode gebruikte Claudia een Sociaal Krediet voor de verbouwing van haar vestiging in Almere-Buiten. “Bij de opening van mijn eerste vestiging had ik crowdfunding gedaan, maar dit keer wilde ik dat anders doen,” vertelt Claudia. “Ik was huiverig om aan mijn buffer te komen, midden in de coronacrisis. Dus kwam ik in contact met Qredits.” Het gesprek met bedrijfsadviseur Nancy voelde meteen goed: “Geen standaard bankier, maar iemand die echt geïnteresseerd was. Ze kent de horecasector in Almere en keek niet alleen naar de cijfers, maar ook naar de haalbaarheid van het concept. Dat gaf me vertrouwen.”
“Er zat een ondernemer tegenover mij, dat merkte ik meteen.”
In januari dit jaar, toen Claudia besloot een tweede vestiging te openen in Almere-Stad, wist ze dan ook meteen wie ze moest bellen. “We hadden al jaren een wachtrij voor mensen die bij ons wilden werken in Almere-Buiten. Tijd voor uitbreiding. Ik belde Nancy weer en vroeg opnieuw om een Sociaal Krediet van Qredits. Dankzij dat krediet konden we het tweede pand succesvol openen.”