man kijkt in de verte en denkt na over zakelijke beslissingen na een coachingsgesprek Arrow

Ondernemersverhaal Joep Thijssen – Meesterschoenmakerij Dun Hook

‘Een oplossing voor elk (schoen)uitdaging.’

Jacqueline Sibon
Geschreven door
Jacqueline Sibon
Event- en projectmanager
Toegevoegd op
30-09-2024
Gemiddelde leestijd
5 minuten
Geplaatst onder
Coaching
Ondernemersverhalen
Kennis & Inspiratie

In 3 maanden het ambacht Meesterschoenmaker leren

Het ondernemersverhaal van Joep Thijssen (55) is een inspirerend voorbeeld van hoe veerkracht en aanpassingsvermogen kunnen leiden tot succes, zelfs in uitdagende tijden. Joep, oorspronkelijk werkzaam in de logistiek, zag zijn carrière abrupt eindigen door de bankencrisis. In plaats van bij de pakken neer te zitten, greep hij de kans om een nieuwe richting in te slaan en zich om te scholen tot Meesterschoenmaker. Lees zijn verhaal over doorzettingsvermogen, flexibiliteit en de kracht van persoonlijke betrokkenheid in ondernemerschap.

Dun Hook: hoeksteen van de gemeenschap

Met doorzettingsvermogen en een snelle leercurve leerde Joep het vak in slechts drie maanden. In 2009 opende hij op de hoek van het Dokter Crasbornplein te Swalmen (Limburg) zijn schoenmakerij “Dun Hook”. Naast alles voor schoen- en kledingreparatie, verkoopt Joep exclusieve lederwaren (tassen, portemonnees en riemen) en ook allerlei hobby- en naaifournituren, zoals bollen wol en naaiartikelen. Daarnaast is hij sleutelmaker en leerbewerker. ‘Het leuke aan mijn vak is de veelzijdigheid van het werk en het contact wat ik heb met alle mensen in de samenleving’, vervolgt Joep. ‘Ik probeer een oplossing voor iedere uitdaging op het gebied van reparaties te bedenken.’ 

Werken in dorp bevalt Joep goed. De klanten vertellen vaak hun verhalen in de winkel, waarvoor hij graag in vertrouwen een luisterend oor biedt. Ter ondersteuning schrijft hij vaak poëtisch filosofische teksten op zijn social media. Joep denkt graag mee om te helpen. Dit maakt Dun Hook een belangrijke ontmoetingsplek (of hoeksteen) voor de gemeenschap. En dit betaalde zich vorig jaar terug toen Joep tegen meerdere lichamelijke uitdagingen liep.

Er kwam veel gunning uit het dorp en zo kon de winkel toch openblijven.

Arrow

‘Zo kan ik mij onderscheiden van andere schoenmakers’

Nederland telt nog ongeveer 450 schoenmakers, 190 orthopedische bedrijven en 240 meesterschoenmakers. Joep: ‘Mijn vakmanschap wordt erkend door de Stichting Schoenmakers Gilde en ben ik benoemd tot Meesterschoenmaker, hierdoor ben ik gecertificeerd om de originele materialen voor Van Bommel, van Lier en Avang schoenen in te kopen voor exclusieve reparaties. Zo kan ik mij onderscheiden van andere schoenmakers.’

‘Qredits gaf mij rust en ademruimte’ 

Gedurende de coronapandemie kwam zijn onderneming onder financiële druk te staan, maar met de hulp van Qredits vond hij de ademruimte om door te gaan. Joep: ‘Ik ben toen op internet gaan zoeken naar een financierder die goed bij mij past en om mij wat lucht te geven. Zo kwam ik bij Qredits. Bedrijfsadviseur Helmi Hillen kwam persoonlijk bij mij langs om te kijken waar ze mij mee kon helpen. Met een microfinanciering kon ik mijn leveranciers betalen en kreeg ik rust’. 

Hoewel hij geniet van de vrijheid en het contact met zijn klanten, mist Joep soms een sparringpartner. ‘Maar ook hierin kan Qredits mij weer ondersteunen. Helmi wees mij op de maar liefst 550 vrijwillige coaches die Qredits-ondernemers begeleiden. Heel fijn om mee te klankborden, zodat je niet alles alleen hoeft te doen!’, zegt Joep.

Zelf ook in gesprek met een sparringpartner?

De Boedelshop: een maatschappelijk initiatief

Elk jaar verbouwt Joep de hele winkel. Wat niet loopt in het assortiment neemt hij afscheid van. Joep kijkt naar nieuwe trends om zo de winkel weer te vullen met nieuwe producten. Ik tip hem over De Boedelshop; een maatschappelijk initiatief van Qredits met grote sociale impact. Door incourante voorraden en overgebleven inboedels bij faillissementen verkopen, helpt De Boedelshop ondernemers aan een hogere omzet.

In De Boedelshop worden de producten verkocht tegen een hele interessante prijs. Een winkel voor mensen met een kleinere portemonnee om kwalitatieve en nieuwe spullen te kopen. De winkel biedt ook leer- en werkervaringsplekken voor (taal)studenten en vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Joep is enthousiast over de combinatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen met de concrete hulp aan ondernemers en gaat contact opnemen.

Tip van Joep

Door zijn winkel verder te verbeteren met nieuwe machines, blijft Joep zich richten op het leveren van hoogwaardige diensten aan zijn klanten. Tip van Joep aan andere ondernemers: ‘Mijn ervaring is dat banken weinig voor je kunnen betekenen indien je een laag bedrag wilt lenen. Het is niet interessant voor ze. Het fijne aan Qredits is dat ze persoonlijk met je om de tafel gaan zitten en je helpen. Niet alleen met krediet, maar ook met begeleiding zoals coaching en trainingen. Het verruimt je kansen!’

Net als Joep ook behoefte aan financiering?

Arrow