Ondernemersverhaal: Jan-Willem van der Male, Zichtveld
Van Tiny House Academy naar workshops over een positief en hoopvol toekomstbeeld met hulp van een Qredits-coach
"De creativiteit die ik in Zimbabwe heb geleerd, combineerde ik met recycling.”
Van afval naar fairtrade kunst uit Afrika: bij Zimba-Arts komen creativiteit en duurzaamheid samen. Het bedrijf is opgericht door Shadreck Huni, een Nederlander met Zimbabwaanse roots. Door de armoede in Zimbabwe leerden Shadreck en zijn broers en zussen om creatief en zelfstandig te zijn. Shadreck: “We maakten bijvoorbeeld een voetbal van afval. De creativiteit die ik daar heb geleerd, combineerde ik later met mijn ervaring en kennis om iets te doen met recycling.” Shadreck begon de kunst uit Zimbabwe te maken om zijn studie in Nederland te financieren. Nu helpt hij hiermee kinderen in zijn thuisland om naar school te gaan.
“Ik ben opgegroeid in Zimbabwe waar mijn ouders groenten verbouwden en verkochten om mijn school te betalen”, zegt Shadreck. “Van hen leerde ik hard werken en op mijn eigen benen staan. Mijn moeder had een winkeltje en op die manier hebben mijn ouders mij al vroeg het ondernemerschap bijgebracht.” Op zijn negentiende ging Shadreck naar Nederland om te studeren. “Ik moest erg wennen aan de nieuwe cultuur. In Nederland was alles heel anders dan waar ik vandaan kwam. Ik was gewend aan veel buren en sociale contacten om mij heen. In Almelo waren de mensen wat afstandelijker."
"Maar ik heb altijd geloofd in mijn droom om een eigen bedrijf te hebben en daarmee anderen te helpen.”
Het idee om vogelproducten van gerecycled materiaal te maken, ontstond toen Shadreck net in Nederland was. “Ik zag mijn pleegmoeder met vogelvoer in de tuin” vertelt Shadreck. “Ik vroeg haar waarom ze eten kocht voor de vogels. Ze legde uit dat de vogels in Nederland weinig voer hebben in de winter.” Voor Shadreck was dat heel gek. In Afrika is het altijd warm en eten de vogels veel insecten. Bijvoeren is daarom niet nodig.
Het idee was geboren en Shadreck begon vogelvoederschalen te maken van gerecycled materiaal. Hij ging aan de slag in de loods bij de boerderij van zijn pleegouders en met behulp van wat kapitaal van zijn Nederlandse oom. “Mijn oom vertrouwde mij en geloofde inmijn visie”, zegt Shadreck. “Ieder jaar bleef hij mij financieel ondersteunen, wat goed uitpakte.” De verkoop vond plaats op braderieën en kunstmarkten en later ook op beurzen en festivals. Daar kwamen al snel verzoeken voor gepersonaliseerde kunst. Met de nieuwe producten stelde hij een plan op om winkels te benaderen. Shadreck: “De eerste 3 à 4 jaar heb ik veel gereisd. Van Groningen tot Maastricht. In alle dorpjes ben ik geweest. Dat was voor mij een goede manier om te beginnen. Ik wilde mijn klanten persoonlijk spreken. Ze moesten gevoel krijgen bij mij en mijn producten en ik wilde zo een duurzame relatie met mijn klanten opbouwen.”
“Ik moest erg wennen aan de directheid van Nederlandse klanten” gaat Shadreck verder. “Maar ik heb geleerd dat dit juist goed is. Het geeft me duidelijke aanwijzingen om mijn producten en service te verbeteren. Dit heeft me ook geholpen om goede relaties met mijn klanten op te bouwen. Zo heeft elk gesprek me dichter bij mijn droom gebracht om anderen te inspireren en te helpen.”
Dat Shadreck ambiteus is en graag wil groeien met zijn bedrijf werd al snel duidelijk. “Om mijn bedrijf een boost te geven, wilde ik extra geld lenen. Getipt door mijn pleegvader zocht ik daarom hulp bij Qredits. Ik werd goed geadviseerd door mijn bedrijfsadviseur Liesbeth Veldscholten en dankzij Qredits kon ik investeren in mijn website en webshop, social media en in goede beurzen om klanten te werven. Staatsbosbeheer is nu een van mijn grootste klanten.”
De producten van Zimba-Arts werden steeds populairder. Shadreck nam daarom de beslissing om andere jonge mensen in zijn thuisland te helpen, waar meer dan 72% van de bevolking in armoede leeft. Hij leerde voormalige klasgenoten kunstwerken te maken van oude olievaten, auto’s en koelkasten.
Het hele jaar door reist Shadreck tussen Nederland en Afrika. Om zijn biologische ouders, broers en zussen te bezoeken én om de kunstenaars te adviseren en te trainen. Niet alleen in het maken van hoogkwalitatieve producten voor Zimba-Arts, maar ook begeleidt hij hen in educatie en persoonlijke ontwikkeling. “Ik heb er altijd in geloofd dat ik iets voor mezelf zou gaan doen, maar dat ik ook andere mensen zou kunnen helpen en ondersteunen. Net zoals mijn biologische ouders en pleegouders voor mij hebben gedaan.”
Tien procent van de opbrengst is bestemd voor de schoolbijdrage van kinderen.
Denk jij na het lezen van dit verhaal: ik wil ook netwerken op een beurs? Goed nieuws: wij hebben alle events voor startende ondernemers of juist bestaande ondernemers op een rijtje gezet! Wij van Qredits zijn ook aanwezig om je verder te helpen met al je ondernemersvragen. Check onze eventkalender en ga op zoek naar nieuwe connecties met andere ondernemers!
Herken je jezelf in Shadreck en wil je de volgende stap maken met jouw bedrijf? Of wil je juist groeien of doorontwikkelen? Qredits is er voor jou. Met zakelijke leningen, begeleiding en handige trainingen. Jouw volgende stap kan een investering zijn in je website of webshop zoals Shadreck heeft gedaan. Maar ook een investering in je inventaris, voorraad of persoonlijke ontwikkeling begint bij Qredits!